Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mnogo dobrih učinaka: Razlozi zbog kojih bismo trebali početi jesti čokoladu za doručak?

Preuzmite sliku

Ako ste čokoladu čvrsto odbacivali u kategoriji deserta, propuštate. Čokolada se od davnina koristila za liječenje mnogih zdravstvenih problema i pokazala se kao nezamjenjivo bogatstvo bilo koje dijete, piše Bright Side.

Dakle, ako želite jesti čokoladu svaki dan, posebno za doručak, sada imate izgovor – ili čaj njih sedam, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Poboljšava mozak

Ljudi koji jedu tamnu čokoladu barem jednom sedmično imaju tendenciju da postignu bolji rezultat u raznim testovima mentalnog i memorijskog stanja, pokazalo je istraživanje. Flavanoli u kakau povećavaju dotok krvi u mozak i oni se okupljaju u dijelovima mozga koji su odgovorni za učenje i pamćenje. Dakle, ako želite pokrenuti mozak, posebno prije ispita, jutarnja čokolada je A-plus strategija za to.

  • 2. Smiruje vaše želje

    Jedenje čokolade čini se posljednjim načinom mršavljenja, ali ujutro bar može smanjiti loše prehrambene navike smirivanjem želje za ostatkom dana. Pomaže u regulaciji apetita i smanjuje rizik od prejedanja. Istraživanje je pokazalo da visokokalorični doručak koji uključuje čokoladu pomaže smanjiti kalorije tokom dana.

    3. Prirodno je pojačivač raspoloženja

    Jutra mogu biti teška i bolje je da se na početku dana dovedete u pravo raspoloženje. Čokolada može poboljšati vaše raspoloženje i promovirati pozitivna osjećanja. Jedenje čokolade stimulira proizvodnju endorfina i interakciju s našim ostalim hemikalijama koje se dobro osjećaju – serotoninom i dopaminom. Čokolada je takođe zapažena po svom antidepresivnom dejstvu.

  • 4. To je dobro za vaše zdravlje

    Ispostavilo se da ljudi koji jedu više čokolade dnevno imaju manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Jesti tamnu čokoladu izvrstan je trening za srce: smanjuje krvni pritisak i pomaže opuštanju krvnih žila zahvaljujući azotnom oksidu koji proizvode flavonoidi.

    Zdrave količine tamne čokolade bogate kakaom mogu takođe poboljšati način na koji naše tijelo metabolizira glukozu, pomažući tako u borbi protiv dijabetesa. Konačno, tamna čokolada može smanjiti nivo “lošeg” LDL holesterola, koji može začepiti arterije u velikim količinama, i podići nivo “dobrog” HDL holesterola. Iako sve te pogodnosti nisu ograničene na jutarnju konzumaciju, u cjelini čokolada je zdravi početak.

    5. Pomaže vam u prebacivanju u radni način

    Baš kao zrna kafe i čaj, kakao sadrži kofein. Količina može varirati, ali u pravilu tamnija čokolada sadrži više kofeina, a bijela čokolada nema. I kao i druga hrana s kofeinom, i čokolada vas čini budnijima i budnijima. Druga hemikalija iz kakaa je teobromin. Čokoladi daje gorak ukus i podiže nivo energije – upravo ono što vam treba ujutro.

  • 6. Hranjiva je i podržava naš imunološki sistem

    Pored svih ostalih blagodati, čokolada je prepuna hranjivih sastojaka. Bilo koja pločica tamne čokolade od 70% sadrži antioksidante (čak i više od zelenog čaja!)- kalcijum, bakar, kalijum i magnezijum. Flavanoli će pomoći u suzbijanju oštećenja ćelija uzrokovanih oksidansima kojima smo svakodnevno izloženi: stvari poput cigaretnog dima, zagađenja zraka i alkohola. Dakle, zaštitite se kakaom prije odlaska od kuće.

    7. Pomoći će vam u jutarnjem treningu

    Već smo obradili zašto je čokoladno mlijeko vrhunsko piće za vježbanje, a ti su razlozi istiniti i kada je riječ o čvrstoj čokoladi. Tamna čokolada pojačava razinu azotnog oksida i osigurava bolji oporavak i rast mišića, pa je dobro dodati malo tamne čokolade ili kakaa u jutarnji obrok prije ili poslije treninga.

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,