Nedjelja, 29. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mlada napisala pismo sebi na dan vjenčanja, nakon sedam godina braka i razvoda

Jedna mladenka je odlučila sama sebi napisati pismo na dan vjenčanja, nakon sedam godina braka i razvoda istog. U njemu je sama sebi objasnila sve okolnosti i pružila si podršku, prenosi 24sata.hr.

U nastavku pročitajte šta je sama sebi poručila samohrana majka i nedavno razvedena žena:

‘Draga buduća Mladenko,

Bio je to najljepši dan, zar ne? Savršeno sunčano nebo i toplo vrijeme. A onaj ko poznaje Istočnu obalu zna da proljetni dan znači da imate 50/50 šansi ili za hladne pljuskove ili za sunčan dan. Majka priroda je vas i vašeg budućeg supruga blagoslovila prekrasnim danom i nebom.

Imali ste zapisane zavjete. Svaka slatka i sentimentalna riječ, svaka lijepa misao bila je istina. Nije bilo izrečenih laži ili izrečenih neistina dok ste stajali pred svećenikom, prijateljima, porodicom i jedan pred drugim.

Ta je buduća mlada vidjela brak i bračni život pun nade i potencijala. Pomalo presunčani pogled s obzirom na to da su između vas i budućeg supruga postojale neke ‘crvene zastave’ prije nego što ste rekli ‘Uzimam’, ali niti jednom nisi, buduća Laura i uskoro razvedena, rekla: ‘Nemoj to raditi!’.

Ionako nikad ne bi slušala. Udavala si se za svoju prvu ljubav. Da, on je bio tvoja suprotnost. Da, bilo je sukoba i znatnog stresa zbog buduće svekrve. Znala si da put neće biti lak, ali ipak, nisi bila obeshrabrena.

Vaša je posvećenost ljubavi (i nada u sreću koja će trajati zauvijek) bila lijepa, i dalje je. Iako ste te riječi izgovorili kao da ste ih pročitali izravno iz knjige o samopomoći. Brak je težak, a kada je postao ne samo težak posao već i težak rad, bila si zgrožena.

Hodala si do oltara u društveno prihvaćenoj dobi (rane tridesete), ali još uvijek prije toga niste imali puno ozbiljnih dugoročnih veza. Viđala si se i izlazila s mnogim tipovima muškaraca, većinom kretena, ali bila si mnogo naivnija u stvarima koje su povezane sa srcem, nego što je to inače slučaj kod većine u tvojim godinama.

Bila si zaljubljena, zaljubljena u ljubav i silno si željela biti prihvaćena. Stajala si tamo u velikoj haljini u stilu Pepeljuge i osjećala si se spašenom – brak, ljubav i muškarac. Svi su govorili da si vrijedna. Konačno.

Laura, voljela bih da si se osjećala dostojno i bez braka, ljubavi i muškarca, ali morala si krenuti na ovo putovanje da to pronađeš. Svakako, nikad nisi pomislila da ćete podijeliti skrbništvo nad svojom kćerkom i započeti posao u stanu bez njega, pitajući se kako ćeš to uspjeti.

Ali da nikada nisi bila ta mladenka, možda nikada ne bi bila ono što si danas – vrijedna ljubavi, vrijedna svega što je dobro za tebe samu. Neću ti reći da se okreneš i udaljiš se. Bez njega u svom životu ne bi imala svoju prelijepu kćer. Ne bi imala svoj pomalo okaljani i zabrinuti, ali neumoljivi duh.

Udružila si ruke i došla do tačke bez povratka s dobrim čovjekom, koji ima svojih problema i mana, ali nije tvoja sreća zauvijek. Ali vas dvoje sigurno imate (i uvijek ćete imati) onu iskru i povezanost. Morala si se njime baviti da bi saznala kako funkcioniše veza i kako izgleda pogrešan brak.

Taj je dan bio radostan. Bili ste prekrasni i tamo je bila većina vaših najbližih doživotnih prijatelja, od kojih se većina držala tvoju ruku dok ste dovršavali postupak razvoda. Tvoji alfa i omega: oni koji su s tobom bili na početku i sada na tužnom kraju. Jedini opipljivi i doživotni čvor koji sada postoji je vaša kći. I, naravno, godine sjećanja. One ne odlaze, buduća Mladenko.

Danas nisi ista osoba. Bio je to samo početak dugog putovanja da bi došla do onoga što si sada: snažnija, samopouzdanija, žilavija, emotivnija, vatrenija i živopisnija. Bila si samo djevojka, a sada si sigurno žena.

Zato, Mladenko, pođi do oltara blistajući. Kreni dolje s ocem i pozdravi svog budućeg muža, budućeg bivšeg supruga i zauvijek oca vašeg djeteta. Bit će to putovanje koje nisi očekivala, ali sve će prilike i iskustva vrijediti svake sekunde.

Drži se čvrsto, zakopčaj se i spremi se za rast, mlada djevojko. Čekam te s druge strane – zagrlit ću te i reći ti da si dobro obavila svoj posao. I ponosim se tobom’, piše Your Tango. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,