Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mit o pripremi gljiva koji može biti štetan za zdravlje

Preuzmite sliku

Šta s prljavštinom, hemikalijama i zemljom koja ne silazi s klobuka u nekoliko poteza četkicom? Vrsni kuhari koji su se pozabavili tim pitanjem testirali su gljive i pronašli odgovore…

U kulinarskim krugovima pranje gljiva prije pripreme većinom se ne oprašta. Razlog tome je logično objašnjenje da gjive upijaju vodu poput spužvi te da “pijane” ne mogu postići jednako brzo visoku temperaturu poput suhih, zbog čega nakon pečenja mogu biti gnjecave i neukusne, prenosi punkufer.hr.

Ali, šta je s prljavštinom, hemikalijama i zemljom koja ne silazi s gljiva u nekoliko poteza četkicom, zbog kojih možemo naštetiti zdravlju? To se zapitao i Kenji Lopez Alt, autor knjige “Food Lab: Better Home Cooking Through Science”, čijoj su se teoriji o tome da gjive treba prati pridružili i drugi vrsni kuhari: Alton Brown, Harold McGee i Robert Wolke. Kulinarskim testom srušili su mit da gljive ne smiju primirisati vodi.

“Istina je da gljive upijaju vodu tokom pranja, ali radi se o tek dva posto od njihove ukupne težine”, kaže Kenji.

Lopez Alt sugeriše da to u kuhinjskom rječniku znači da se radi o jednoj i po kašici vode na pola kilograma gljiva koja će ispariti tokom dodatnih 15 do 30 sekundi kuhanja.

Wolke naglašava kako su gljive ionako većinom voda pa ako vam i budu gnjecave, vjerojvatnije je da smo napravili preveliku gužvu u tavi nego da smo ih predugo prali. Kuhari koji tvrde da je zabrana o pranju običan mit svoje gljive peru pod mlazom vode i zatim suše u sušilici za salatu, no poslužit će i papirnati ubrusi koji će upiti višak vode.

U svakom slučaju, gljive uvijek treba očistiti netom prije pripreme jer će oprane i spremljene u frižider brže propasti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,