Petak, 9. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Misterija poljupca u čelo

Preuzmite sliku

Poljupcem se izražavaju osjećanja – to je onaj trenutak kada djela govore više od riječi.

Način na koji ste nekog dotakli usnama otkriva ono što se dešava u vama. Od svih poljubaca koji postoje na svijetu, najinteresantniji je onaj u čelo.

Da li ste ikada primijetili kako neko instinktivno poljubi nekog u čelo kada nudi utjehu ili saučešće? Poljubac između očiju može biti čudesno iskutvo jer aktivira rad pinealne žlijezde i hipofize, koji osobi donosi osjećaj sigurnosti i blagostanje.

Ovaj čin pominje se još u drevnim spisima kao duhovna terapija koju možete praktikovati sa svojom djecom, voljenom osobom, roditeljima, rodbinom ili prijateljima… Mnogi su se uvjerili u ogromnu ljekovitu moć ovog dodira.

Zašto se ljubimo u čelo?

Nježni poljubac u čelo možemo da vidimo kada majka ljubi dijete, brat sestru ili se odvija među nekim bliskim prijateljima. Ova vrsta nježnosti često se tumači kao blagoslov bez riječi. Njime se želi svako dobro i sreća osobi kojoj se ljubi čelo. Taj čin takođe objašnjava duboko poštovnje, obožavanje i brigu, te je simbol nesebične ljubavi.

Nabrojali smo samo neka od značenja, a sada vam otkrivamo jedno tumačenje koje dolazi sa Dalekog istoka, iz zemlje protkane vjekovnim misterijama – Indije.

Buđenje vidovitosti

Holistički pristup liječenja posmatra čovjeka kao energetsko biće. Ona neometano teče kroz njegove merdijane, ulazi u tijelo preko energetskih vrtloga – čakri. Treće oko je 6. čakra smještena između obva. Njeno ime je Ajna, što prevedeno sa sanskrita znači “percepcija”. Zadužena je za povezivanje sa suptilnim energijama, intuiciju, duhovnu svijest, vidovitost…

Kod većine ljudi “treće oko” je uspavano, ali određenim duhovnim i energetskim vježbama može da se probudi. Tada osoba postaje svjesna nekih novih dimenzija, prisustva suptilnih energija, te se preko njega povezuje s univeruzalnim znanjem kosmosa.

Kapija duše

Istočnjački mudraci za treće oko kažu da je kapija duše, tj. poljupcem u čelo mi, u stvari, ljubimo nečiju dušu. Osim toga, to je pokazatelj duboke povezanosti između dvije osobe.

Dobar primjer za to jeste majka koja ljubi svoje čedo. Ona to radi instinktivno, naročito kada joj u naručje utrči uplakano dijete. Taj njen poljubac brzo će smiriti dijete, a to je dokazala i nauka. Naime, dodir usana na čelu stimuliše hipofizu, glavnu žlijezdu endokrinog (hormonalnog) sistema. Hipofiza kontroliše funkciju svih ostalih žlijezda, a poljubac takođe stimuliše epifizu tako da ona počinje jače da luči melatonin, hormon koji nas opušta i pomaže da lakše zaspimo.

Emotivni partneri i poljubac u čelo

Poljubac voljene osobe takođe može dešifrovati snagu vaše veze. Taj dodir usnama označava najčistiji oblik ljubavi. To znači da se možete osloniti na tu osobu, da je ona brižna, puna razumijevanja, da će biti uz vas i u trenucima sreće i tuge. Ovaj gest na neki način označava nezavisnost i nesebičnost i uz takvu osobu nikada nećete doživjeti razočarenje. Ukoliko imate takvu osobu pored sebe, smatrajte se pravim sretnikom. (Magicnazona.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,