Nedjelja, 15. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mišljenje stručnjaka: Zašto je sladoled zimi dobra ideja?

Zanimljivo je da upravo stanovnici skandinavskih zemalja, gdje ni tokom ljeta temperature nisu baš “ljetne”, pojedu najveće količine sladoleda po glavi građana. Kada je u pitanju konzumiranje sladoleda zimi cijenjeni otorinolaringolog Robert Trotić, iz KBC-a Sestre milosrdnice, ruši predrasude. 

Sladoled je jedna slastica koja zapravo paše i ljeti i zimi, i dobro ga jesti i zimi nakon nekih težih jela ističe Trotić, prenosi Zadovoljna.hr.

Katica Ivanoska Jurjević majka je dvoje djece te njena porodica tokom cijele godine obožava se zasladiti ovim hladnim jelom.

-Djeca jedu sladoled i ljeti i zimi, posebno zimi. Iako to nije uobičajeno s obzirom da je ljeti vrućina pa se svi hlade sladoledima, ali mi volimo i zimi zato što je to zdravo, izjavila je Jurjević.

“Sladoled ne izaziva grlobolju, već svojom hladnoćom zapravo može smanjiti njene simptome”

Doktor Trotić smatra kako se radi samo o navikama ili porodičnim tradicijama, poput one kada baka kaže unučadi da ne jedu sladoled zimi jer je to opasno. No, ljekar navodi kako to nije istina te dodaje da se od sladoleda ne dobiva upala grla niti krajnika.

-Sladoled ne šteti zimi, niti grlu niti dišnim organima niti probavnim organima, napominje Trotić.

Konzumiranje sladoleda ljekari preporučuju čak više zimi nego ljeti upravo zbog temperaturnih razlika između našeg tijela i vanjske sredine.

Lizanje sladoleda kad imamo grlobolju?

-Grlobolja izaziva, kao što samo ime kaže, bol u grlu. Isto tako prisutna je povećana temperatura, odnosno osjećaj žarenja u grlu. Sladoled može svojom hladnoćom, djelovati tako da zapravo smanjuje simptome grlobolje, smanjuje temperaturu, a time i osjećaj bolova u grlu, kazao je doktor Trotić.

Što se tiče operacije krajnika, konzumiranje sladoleda nakon zahvata doktor može dozvoliti. No, u obzir ne dolaze sladoledi s orašastim plodovima ili žitaricama jer mogu nadražiti grlo. Najbolji izbori u tom slučaju su oni klasični – čokolada, vanilija ili jagoda. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,