Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mišljenje stručnjaka: Da li je zdravo spavati u čarapama?

Preuzmite sliku

Kako bi zagrijali noge u hladnim noćima, mnogi često spavaju sa čarapama.

Hladni dani koji dolaze za pojedine ujedno znače i otvaranje sezone spavanja u čarapama. Postoje oprečna mišljenja – neki ovaj potez smatraju lošim po cirkulaciju, dok nova istraživanja pokazuju nešto drugačije.

Mar De Carlo, stručnjak za spavanje, smatra da postoji više prednosti spavanja u čarapama tokom zime. Čarape mogu pomoći ljudima da brže utonu u san i spavaju duže usljed procesa koji se zove distalna vazodilatacija. Pojedina istraživanja došla su do rezultata da nošenje čarapa tokom noći dok spavamo, povećava dotok i cirkulaciju krvi u ovom dijelu tijela.

Jedna studija koja je uključivala manji broj ispitanika, pokazala je da su oni koji su nosili čarape tonuli u san oko 7,5 minuta brže, spavali 32 minuta duže i budili se 7,5 puta manje tokom noći od onih koji su spavali bosi.

Niže tjelesne temperature povezane su s pospanošću, a dokazi upućuju na to da korištenje čarapa ili drugih metoda grijanja stopala može da snizi tjelesnu temperaturu i pomogne nam da brže zaspimo – smatraju stručnjaci. (Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,