Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mislite na svoje psihičko zdravlje: Hobiji za različita emocionalna stanja

Preuzmite sliku

Krizi izazvanoj korona virusom ne nazire se kraj, te živimo u neizvjesnosti i nelagodi. Svi se nadamo da neće doći do ponovnog karantina, ali mi smo odlučili da razmislimo o tome kako ovaj period premostiti na lakši način i ublažiti negativne posljedice na psihu.

Kako znamo da vještački poziv na umirenje, razne tehnike disanja i svakodnevna rutina nisu dovoljne, danas ćemo vam predstaviti hobije koji imaju blagodeti u različitim emocionalnim stanjima. Udobno se smjestite, jer krećemo sa prijedlozima, uz podsjećanje da je psihičko zdravlje podjednako važno koliko i fizičko, prenosi City Magazine.

1. DIY – za ublažavanje stresa i podizanje samopouzdanja

Kada nešto stvorimo sa svojih deset prstiju, osjećamo ispunjenost i ponosni smo na sebe. Stoga, umjesto da se oslanjate na druge u situacijama koje iziskuju kreativno rješenje ili popravku, pokušajte da se oslonite na sebe. Naravno, ne treba bježati od pomoći, jer je sve zanimljivije u društvu ukućana.

  • 2. Slagalice i njega cvijeća – za više strpljenja

    Vjerovatno u svom domu imate bar jednu slagalicu, koja ima niz prednosti za organizam. Pogodna je za osobe različitih uzrasta, zatim služi za zabavu, ali i jačanje vijuga i bolju prostornu orijentaciju. Mnogima pomaže da se nauče strpljenju, i oštri naša čula zapažanja, jer od djelića treba sastaviti kompoziciju u slikama. Sa druge strane, njega biljaka u stanu ili na terasi i te kako podstiče usporavanje ritma, jer rast primjećujemo postepeno iz dana u dan. Dok opažamo promjene, mi postajemo nježniji i ljubazniji, i manje brinemo o svakodnevnici. Gajenje cvijeća ili povrća dobar je način da ublažimo tugu, unutrašnji nemir, dosadu ili zbunjenost, ako je vjerovati stručnjacima.

  • 3. Pospremanje stana – za postizanje unutrašnjeg mira

    Otklanjanje stvari iz životnog prostora koje nam ne služe, kroz reciklažu ili poklanjanje, odličan je vid borbe protiv rasute pažnje, manjka kvadrata i razdražljivosti. Raspremanje polica, ormara i stolova nije prva asocijacija na zabavu, ali je veoma djelotvorno za organizam. Najednom, dolazi do oslobađanja prostorija svih viškova, a to donosi osjećaj lakoće i veće ugodnosti.

  • 4. Šivenje i kuhanje – za podsticanje kreativnosti i zahvalnosti

    Šivenje je sjajna ideja u trenucima kada nam nedostaje fokus, i veći deo dana provodimo kod kuće. To je dobro poznat scenario, koji nam unosi nervozu i stvara probleme i glavobolje. Međutim, kada uposlimo maštu, i to kroz aktivnost koja zahtijeva preciznost, budi se umjetnik u nama. Kuhanje je takođe vheština koja se usavršava, ali uporni bivaju nagrađeni. Što zahtjevnije jelo ili desert, to i veći ponos ukoliko krajnji rezultat bude sjajan ukus. (Tuzlanski.ba)

  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje