Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mislite da se dobro ljubite ili ipak griješite? Evo kako da to saznate

Istina je da se svako ljubi na svoj način, no postoje načini kako možete poboljšati ovo umijeće, a savjeti dolaze iz neočekivanog smjera – od naučnika koji su proučavali tematiku

Iako o seksu možete puno toga čuti, vidjeti i pročitati, niko ne nudi instrukcije iz ljubljenja. A ako ono ne gode partneru, teško da će izlazak prerasti u pravu vezu, piše 24sata.hr.

Zato su se i naučnici pozabavili ovom temom i otkrili nekoliko tajni uspješnog ljubljenja.

Ljubljenje je važno

Istraživanja su pokazala da učestalost ljubljenja itekako utiče na zadovoljstvo vezom. Naučnici su dokazali da je ‘količina’ poljubaca nekog para proporcionalna njihovim zadovoljstvom u vezi.

Oko 59 posto muškaraca i 66 posto žena izjavilo je da je prekinulo vezu jer im se partner nije dobro ljubio, a zanimljivo je i da se većina ljudi (do 90 posto) bolje sjeća detalja vezanih uz prvi romantični poljubac nego uz prvi seks.

Zanimljivo je i to da muškarci koji daju poljubac ženi prije nego odu na posao žive u prosjeku pet godina duže, zarađuju 20 do 30 posto više novaca i imaju manje šanse da im se dogodi saobraćajna nezgoda, pokazalo je 10-godišnje njemačko istraživanje provedeno 1980-ih.

Psiholozi doduše ne vjeruju da sam poljubac uzrokuje ove promjene koliko to da muškarac koji pozdravlja ženu poljupcem ima više šanse započeti dan pozitivnijim stavom, što vodi do zdravijeg stila života.

 • Zašto se ljubimo?

  Poljupcem testiramo je li nam neko (biološki gledano) pogodan partner, smatraju naučnici. Razmjena mirisa, dodira i držanja tijela potiče podsvjesne mehanizme koji nam pomažu u odlučivanju bismo li trebali nastaviti, a postoji mogućnost i da nam poljubac ukaže na potencijalnu partnerovu predanost vezi i genetsku kompatibilnost.

  U knjizi Sheril Kirshenbaum, ‘The Science of Kissing: What Our Lips Are Telling Us’, ističe se da postoje velike razlike kako koji spol doživljava poljubac. On je puno važniji ženama, koje su fokusiranije na zube i higijenu muškarca, dok muškarci pak na ljubljenje gledaju više kao na korak prema seksu.

  Naravno, tu su i velike razlike u percepciji ljubljenja među različitim kulturama.

 • Kako otkriti želi li vas netko poljubiti?

  Ovo pitanje potiče više nervoze nego bilo što drugo vezano uz poljupce. Svi naučnici su suglasni da možete biti uvjereni da partner to želi kad uđe u vaš lični prostor (približi vam se), na uvjerljiv način i proučava vašu reakciju na svoj čin.

  Bitno je da budete svjesni, bile vaše namjere romantične ili ne, da je za bilo kakav poljubac nužno da osoba uđe u vaš lični prostor, a da bi vam prišla toliko blizu mora postojati određena razina povjerenja ili očekivanja. Zato ljubljenje ili običan poljubac u obraz predstavlja neizgovoren izraz prihvaćanja.

  Stručnjak u ‘lovu na djevojke’, David D’Angelo savjetuje muškarcima da djevojkama poprave kosu, jer je to dovoljno intiman pokret pomoću kojeg mogu vidjeti je li ona zainteresovana ili ne. Ako se trzne ili odmakne, bolje je izmaknuti, no ako pokaže opuštenost i ugodu, muškarac može bez problema ‘krenuti dalje’.

 • Savjeti za žene

  William Cane je tokom pisanja knjige ‘The Art of Kissing’ upitao muškarce na šta bi se najviše požalili, ali i šta im je najprivlačnije kad je ljubljenje u igri.

  Otkrio je da muškarci priželjkuju da žene više otvaraju usta (tj. da se ljube ‘vlažnije s više akcije jezikom’), da iniciraju poljupce i da budu agresivnije s jezikom i budu, općenito, aktivnije.

  Savjeti za muškarce

  U istoj knjizi, Cane je ponudio nekoliko savjeta i ‘jačem’ spolu.

  1. Nemojte joj zabiti jezik u grlo, jer se na to žene najčešće žale.

  2. Slušajte kako diše. Tačnije, dopustite joj da diše, a nemojte je daviti.

  3. ‘Osluškujte’ kako se ona ljubi i pratite njen tempo.

  Također, muškarci bi trebali posvetiti više pažnje oralnoj higijeni, jer bez obzira koliko neko bio privlačan, ako mu smrdi iz usta, to će odbiti svaku ženu. Jer žene obraćaju više pažnje na okus i miris nego muškarci.

  Uz to, 53 posto žena se radije ljubi sa svježe obrijanim muškarcima, najdraže mjesto za poljubac nakon usta im je vrat (96 posto voli kad ih se ljubi tamo, dok to isto preferira svega 10 posto muškaraca), te se žene često žale da se muškarci ljube stalno na isti način umjesto da mijenjaju tehnike i brzinu.

 • Nije sve u tehnici

  Kao što je Sun Tzu izjavio: ‘Svi ratovi su dobiveni ili izgubljeni prije nego su uopšte počeli’. U velikoj mjeri, to se odnosi i na poljupce.

  Naime, možete se sjajno ljubiti, ali ako se ponašate tako da vas nitko uopće ne želi poljubiti, šteta vašeg umijeća. Isto tako, i okolnosti vam mogu upropastiti šanse.

  Zato je Kirshenbaum sažela nekoliko bitnih stvari koje vam mogu pripomoći (ili, ako nedostaju, odmoći) na putu do poljupca:

  1. Bitno je izgledati dobro, zato se potrudite da izgledate dobro.

  2. Pripremite scenu. Upoznajte se prije nego navalite na osobu koja vam se sviđa i sve će ići lakše.

  3. Važan je kontekst. Odaberite pravo vrijeme i okruženje.

  4. Znajte šta se potencijalnom partneru sviđa ili ne sviđa.

  Ljubljenje nije olimpijski sport, nego je važno u čemu određena osoba uživa, što se razlikuje od osobe do osobe, pa je upoznajte kako bi se pokazali u najboljem svjetlu, savjetuje Time. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,