Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Mirisno crno grožđe za zdravlje i ljepotu

crno grozdze
Preuzmite sliku

Crnog grožđe se smatra eliksirom ljepote i hranom za mozak

\"crnoNa univerzitetu \”19. maj\” (OMU), na Odsjeku za botaniku Poljoprivrednog fakulteta urađen je projekat o ljekovitosti mirisnog crnog grožđa na zdravlje populacije, naročito u području uz obalu Crnog mora u Turskoj.

Projekat je izveden u kampusu univerziteta, a projektom je dokazano da se zahvaljujući antimutagenim i antikancerogenim osobinama crnog grožđa uzgojenog u vinogradima na obali Crnog mora može poboljšati zdravlje.

Član katedre na Odsjeku hortikulture Poljoprivrednog fakulteta prof.dr. Huseyin Celik, novinaru agencije Anadolija izjavio je da mirisno crno grožđe sadrži mnogo više nutritivnih vrijednosti dobrih za zdravlje ljudi nego što se o tome do sada znalo.

\”Ovo grožđe posebno je značajno za jačanje odbrambenog mehanizma ljudskog organizma\”, izjavio je Celik.

Napomenuvši da se planira uzgoj plantaža mirisnog crnog grožđa od najkvalitetnijih sorti prikupljenih sa područja Turske i Amerike, Celik je izjavio:

\”Supstanca resveratrol koja se nalazi u kori(kožici) crnog grožđa, najčešće se može naći u sortama koje uspijevaju na obali Crnog mora. Stoga nam je cilj da proširimo uzgoj ovih sorti upravo na tom području. Ovo grožđe ima osobine antioksidansa, antimutagena i antikancerogene osobine koje su veoma korisne za tkivo oštećeno kancerogenim ćelijama. Utvrđeno je takođe da sorte crnog grožđa smanjuju nivo holesterola u krvi i pomažu topljenju masti u tijelu. Jedan grozd svježeg ili ista količina suhog crnog grožđa pomažu ćelijama tijela, naročito ćelijama mozga.\”

Celik je istakao da je crno grožđe najidealnije za sprovođenje dijete, jer je zbog svog sastava veoma zdravo, a zbog kaloričnosti pogodno, jer jedan kilogram grožđa jednak količinama 1150 mililitara mlijeka, 390 grama mesa, 300 grama hljeba i kilogram i 200 grama krompira.

\”Crno grožđe se smatra i eliksirom ljepote, pravom hranom za mozak i najboljim voćem za dijetu. Štiti organizam od srčanih oboljenja tako što prorjeđuje krv i tako sprečava nakupljanje masti u kapilarima\”, izjavio je Celik.

Tuzlanski.ba / Anadolija

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: