Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Minijaturna šolja tekućine čudnog izgleda, mirisa i okusa: Sve što morate znati o espressu

Preuzmite sliku

Pravi zaljubljenik u kafu sigurno vam može satima pričati o svojoj omiljenoj vrsti espressa i njegovom okusu, no ako ga doista naručite u svom omiljenom kafiću vjerovatno ćete dobiti minijaturnu šolju tekućine čudnog izgleda, mirisa i okusa.

Čak i veliki ljubitelji espressa priznat će da ponekad može biti groznog okusa, međutim loša reputacija ovog pića posljedica je nedovoljnog razumijevanja i od strane kupaca i od strane profesionalaca. U nastavku pročitajte nekoliko činjenica o espressu koje će razriješiti najčešća pogrešna shvaćanja i pomoći vam u odluci o naručivanju kada se sljedeći put nađete u kafiću.

Kada je izumljen prioritet je bila brzina pripreme

Vrijeme pripreme ovisi o aparatu kao i vrsti kafe, ali većina šoljica espressa pripremi se za manje od 30 sekundi.

Ne postoji pravilo o tome kakav mora biti okus

Izraz espresso zapravo se odnosi na općenit način pripreme kafe, a to znači da postoji velik raspon različitih varijacija kada govorimo o okusu.

Espresso možete napraviti od bilo koje vrste kafe

Pržionice kave obično razviju zaštitnu mješavinu kafe koju (prema njihovoj preporuci) treba koristiti u aparatu za espresso, međutim nijedna vrsta kafe zapravo nije “zabranjena”. Ponekad kafići nude nekoliko vrsta espressa kako bi naglasili različite okusa (primjerice jedan s čokoladnom notom a drugi s voćnom), no uglavnom nećete pronaći više od dvije-tri opcije budući da različite vrste kafe zahtijevaju različite načine prženja.

Dobro promiješajte prije konzumacije

Ponekad ćete u šalici espressa vidjeti kremu, koja se stvara kada se ulja iz kafe (pod pritiskom) spoje s vrućom vodom. Teško je reći je li krema znak dobre ili loše pripreme, ali budući da je gotovo uvijek gorka obavezno promiješajte prije konzumacije.

Iako nije nužno, većina ljudi espresso pije brzo

Neki konobari reći će vam da imate točno 15 sekundi prije nego espresso postane ustajao, međutim nije nužno popiti ga odmah nakon pripreme. Ako je prevruć zapravo nećete ni osjetiti njegov pun okus stoga slobodno pričekajte da se najprije malo ohladi.

Espresso nije popularna narudžba, ali je popularan sastojak

Čisti espresso generira tek mali dio prihoda većini kafića (oko 1-3% ukupnih narudžbi) međutim on je glavni sastojak pića na bazi mlijeka kao što su kafa s mlijekom i cappuccino. Sladak okus mlijeka može prekriti loš okus kafe. (finirecepti.net.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,