Četvrtak, 28. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Meta složene prevare: Na društvenim mrežama naišao na snimak svoje supruge kako se udaje za drugog

Preuzmite sliku

Kinez je nedavno listao svoju omiljenu videoaplikaciju kada je slučajno naišao na snimak njegove supruge kako se udaje za drugog muškarca u susjednom gradu.

S 35 godina Yin Cheng (pseudonim) smatra se starim dečkom u svom rodnom gradu Bayannuru pa nije čudno da mu je porodica počela tražiti suprugu. No ovih dana u Kini to nije lako.

Ranije ove godine potražio je pomoć u pronalasku supruge i upoznat je s Nanom, ženom koja je navodno već bila udata. To mu nije smetalo i nakon nekoliko videopoziva, pozvao ju je kod sebe da se upoznaju uživo i čak joj je poslao 1000 yuana u znak dobre volje. No nije ni slutio da je meta složene prevare, prenosi index.hr.

Kad je Chengov otac upoznao Nanu, izrazio je želju da što prije upozna njene roditelje, no ona je odmah počela smišljati izgovore. Ipak, porodica je pristala na tradicionalni brak, a par se vjenčao u januaru. Žena je za miraz dobila 148 tisuća yuana, ali i nakit te druge darove.

Samo tri dana nakon vjenčanja, Nan je novom suprugu rekla da se vraća kući porodici. Nakon sedam dana se i vratila i neko vrijeme je odlazila “pomagati majci”. Cheng nije ništa sumnjao jer je mislio da je privržena porodici.

No čak i lakovjernom mladoženji počelo je nešto biti sumnjivo kad mu se žena prestala javljati i sve manje vremena je provodila kod kuće. Zatim se u martu dogodilo nešto zaista čudno. Naime, Cheng je listao video snimke na aplikaciji Kuaishou, kineskoj inačici TikToka, kad je naišao na snimku iz susjednog grada.

Mlada mu je izgledala kao njegova supruga, a nakon što je pogledao video nekoliko puta, bio je uvjeren da je to ona. Nana mu nije odgovarala na pozive pa se uputio u Xixiaozhao suočiti se s njom.

Cheng je slučaj prijavio i policiji, a istraga je pokazala da je Nana bila dio velike mreže prevaranata koji su iskorištavali očajne muškarce u potrazi za suprugama. Specijalizirali su se za uvjeravanje žrtava da održavaju samo tradicionalnu ceremoniju vjenčanja i plaćaju miraz, dok su odgađali potpisivanje papira. Policija je uhapsila ukupno pet osoba koje su sudjelovale u 19 slučajeva bračne prijevare i prouzročila štetu od oko 2 miliona juana . (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,