Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Mesnati i sočni: Trik za savršeno pečene šampinjone iz tave

Preuzmite sliku

Šampinjoni se odlično sljubljuju uz pečeni odrezak, piletinu, pa čak i ribu.

Savršeno pečeni šampinjoni imaju mesnat i pomalo orašast okus, a osobama koje ne jedu hranu životinjskog porijekla mogu predstavljati i glavni obrok.

Ipak, ako se ne pridržavamo određenih pravila vrlo se lako mogu prepeći, te postati neukusni i suhi. Šampinjoni će biti sočniji ako ih pečemo u komadu. Odlučite li se za termičku obradu u tavi na šporetu pripazite na ova dva osnovna pravila:

1. Gljive se trebaju peći na umjerenoj temperaturi kako bi dobile privlačnu zlatno-smeđu boju na površini.

2. Nemojte ih (često) miješati.

  • Recept za pečene šampinjone je vrlo jednostavan:

    450 grama šampinjona

    3 kašike maslaca

    sol I biber po želji

    2 češnja bijelog luka

    1 čajna kašikica svježih listića timijana

    Priprema:

    1. U velikoj tavi otopite maslac na umjerenoj temperaturi.

    2. Dodajte šampinjone koje ste prethodno očistili i čije ste stapke potkratili. Posolite i popaprite po želji.

    3. Pecite šampinjone oko 5 minuta.

    4. Okrenite šampinjone na drugu stranu i pustite da se termički obrade još pet minuta.

    5. Na kraju pečenja u tavu dodajte sitno nasjeckan bijeli luk i timijan i sve zajedno dobro promiješajte. Prijatno! (punkufer.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,