Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Medicinar pojasnio: Zašto svog psa ne biste smjeli ljubiti u usta?

Preuzmite sliku

Jedan ljekarski pomoćnik na TikToku je podijelio zašto nikada ne biste trebali ljubiti svog psa u usta.

Tiktoker koji stoji iza računa @medexplained2you objasnio je kako ljubljenje psa u usta može izazvati ozbiljne komplikacije za zdravlje ljudi.

“Ako ljubite svog psa u usta, vrijeme je da prestanete. Zapravo biste mogli izgubiti udove zbog toga”, rekao je u videu pregledanom 2.3 miliona puta. Dodao je da se bakterije mogu prenijeti sa psa na čovjeka i izazvati neke prilično gadne probleme.

“Ovo je ozbiljna bolest koja može uzrokovati raširenu sustavnu infekciju, septički šok, pa čak i gangrenu, ovisno o tome koliko brzo napreduje i kada se dijagnosticira. Amputacija bi mogla postati jedini način liječenja. Zašto ne izbjeći sve te nevolje i jednostavno prestati ljubiti svog psa, što se čini kao lako rješenje”, kazao je, a s njime se slaže i američki Centar za kontrolu bolesti.

@medexplained2you Dog owners beward! #fyp #foryou #foryoupage #dog #medical #medicine #doctor #dr #nurse #pa #dogs #pet #pets ♬ L$d – Luclover

“Rijetko se bakterije Capnocytophaga mogu proširiti na ljude ugrizom, ogrebotinama ili bliskim kontaktom sa psom ili mačkom te mogu uzrokovati bolesti, uključujući sepsu. Većina ljudi koji su bili u kontaktu sa psom ili mačkom se ne razboli. Osobe s oslabljenim imunološkim sistemom koje imaju poteškoća u borbi protiv infekcija imaju veći rizik da obole”, stoji na njihovim stranicama. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,