Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Maženje u javnosti: Skrivena motivacija iza ovakvog ponašanja

Preuzmite sliku

Neki se parovi osjećaju ugodno kada u javnosti iskazuju nježnost sa svojim partnerom, no drugima nije baš najdraže ljubiti se i maziti pred publikom. Nova studija otkriva koja se motivacija skriva iza ovih poteza.

Držanje za ruku, ljubljenje u usta i lagano milovanje preko odjeće samo su neki od poteza kojima neki partneri iskazuju nježnost u javnosti. Studija objavljena u časopisu “The Journal of Sex Research” otkrila je da postoji zanimljiva motivacija iza takvog ponašanja.

Glavni razlog za iskazivanje nježnosti u javnosti, studija je pokazala, očituje se u želji da se javno uveća vlastiti imidž pred okolinom i pokaže kakve osobe možete privući u romantičnom smislu.

Ispitani muškarci činili su to uglavnom kako bi ispali “frajeri”, a žene kako bi zabavile muškarce ili kod određenih pripadnika suprotnog spola izazvale ljubomoru. Tek na drugom mjestu našla se želja partnera da svijetu poruče kako su zaljubljeni.

Studija je provelo “Sveučilište u Kansasu” nad 349 osoba heteroseksualne orijentacije u dobi između 17 i 35 godina od čega je tek 37 posto muškaraca i 32 posto žena priznalo da se ljubilo (s ili bez jezika) u usta i dodirivalo u javnosti.

Psiholozi tvrde da mnogi parovi imaju potrebu da drugi vide njihovu vezu u pozitivnom svjetlu zbog čega svoje zajedničke fotografije objavljuju na društvenim mrežama, te si izjavljuju ljubav na Instagramu i Facebooku. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje