Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Marinada od 5 sastojaka koja će poboljšati okus bilo kojeg mesa ili ribe s roštilja

Preuzmite sliku

Vrijeme je za roštilj! Unaprijedite okus mesa, ribe i plodova mora ili čak povrća ukusnom marinadom koja u sebi sadrži osvježavajuće note citrusnog voća i osebujnog kumina.

Sastojci za marinadu:

85 ml soka od narandže

2 kašike soka limete

2 kašike maslinova ulja

2 češnja bijelog luka

1,5 čajne kašikice sjemenki kumina

1 kašika narandžine korice

1 kašika limetine korice

Priprema:

1. Očistite bijeli luk i narežite ga na sitne komade ili protisnite kroz prešu za bijeli luk. Naribajte koricu narandže i limete iz organskih plodova voća te iscijedite sok iz njih.

Pomiješajte sve sastojke zajedno sa sjemenkama kumina i maslinovim uljem.

2. Pomiješajte sve sastojke u posudi ili u većoj plastičnoj vrećici sa zatvaračem prije nego što u nju uronite meso, plodove mora ili povrće koje planirate ispeći na roštilju.

3. Povrće, ribu i plodove mora te piletinu potrebno je marinirati barem 15 minuta prije termičke obrade, a svinjetinu i junetinu barem pola sata prije stavljanja na roštilj. Dakako, okus će biti bolje što duže držite namirnice u marinadi.

4. Prije stavljanja mesa i ribe na roštilj odstranite veće komade iz marinade s površine kako ne bi izgorjelo. Ostatak marinade bacite. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,