Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Manipulativne fraze kojih morate da se pazite u vezi

Preuzmite sliku

Ljubav ponekad zaista zna da bude slijepa. Tako se nekad desi da ne primijetimo najočiglednije znakove manipulacije pred našim očima. Pogledajte o kojim frazama je riječ i pazite ih se ukoliko često počinjete da ih čujete.

Znam da ti je stalo do ovoga ali treba da me poslušaš i da to uradimo kako ja kažem jer je to najbolje za nas.

Ova rečenica je formulisana tako da imate utisak da osoba saosjeća sa vama, a ona zapravo zanemaruje ista. Objasnite partneru da odluke morate da donosite zajedno kao par. Vaše mišljenje treba da se poštuje. Pitajte otvoreno da li je to najbolje za vas ili za njega.

Pogledaj šta sam uradio/la zbog tebe.

Ovo je visok stepen manipulacije jer osoba krivi vas za nešto što je sama uradila. Objasnite partneru da nikoga ne možete natjerati da uradi nešto protiv svoje volje. Objasnite da tako postupa jer ne želi da preuzme odgovornost za svoje postupke i da vi odgovarate samo za ono što ste sami uradili.

Ako odeš učiniću nešto sebi.

Ljudi koji su ovoliko sebični, da pokušavaju da vas zadrže i protiv vaše volje i zdravog razuma, nikada sebi neće oduzeti život ili nauditi. Ovom rečenicom partner pokušava da vas dovede pred svršen čin kao da nemate izbora. Recite mu da pozove stručno lice ili ako ste zabrinuti obavestite nekoga od njegovih najbližih.

Rekao/la sam da mi je žao, šta još hoćeš da uradim?

Zapravo, mnogo toga. Riječi ne mogu da promene činjenično stanje. Veoma je važno na koji način se partner izvinio. Ukoliko vam treba neko vrijeme da svarite ono što se dogodilo i zaliječite rane dok bol ne prođe imate pravo na to. Ne nastavljajte dok ne budete sigurni u razloge zašto je partner to uradio, da li je zaista greška i da li ste u redu sa tim da nastavite dalje.

Ne drami / Ne pretjeruj

Manipulativna fraza koja čini da se preispitujete o svojim osjećanjima i da se osjećate loše po pitanju njih. Ukoliko nemate osjećaj da ste uradili nešto pogrešno zanemarite ove rečenice. Recite partneru da imate dovoljno godina da poznajete svoje emocije i da ste sa njima u vezi. Svaka emocija je ljudska i ako se osjećate dobro po pitanju njih nemojte se uzbuđivati oko ovakvih rečenica.

Samo pokušavam da te zaštitim

Ovo je lijep gest ali može biti i manipulacija. Ukoliko vam neko neprekidno govori šta da radite, kako da se ponašate, sa kim da se družite i šta da oblačite definitivno je u pitanju želja da vas kontroliše, piše David Wolfe. Ukoliko se ovo učestalo dešava recite partneru da ne može da vas zaštiti od svega i da treba da stane na vašu stranu i podrži vas. Za zdravu vezu važno je da sami donosite odluke. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,