Petak, 30. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mane i vrline velikih porodica

Porodice sa mnogo djece izazivaju divljenje okoline, ali odrastanje u njima nije uvijek lako. Djeca koja imaju mnogo braće i sestara imaju veću vjerovatnoću da razviju problematično ponašanje, pokazuje studija Univerziteta u Houstonu.

Naučnike ne iznenađuje ovaj podatak jer mnogo djece znači i manje pažnje i vremena koje roditelji mogu da posvete svakom od njih. Ipak, u harmoničnim porodicama, najmlađi više razvijaju odgovornost i saosjećajnost, manje su sebični nego jedinci.

Problem je često i novac, pa mališani mogu biti uskraćeni za časove jezika, sport i druge aktivnosti koje se plaćaju, a značajne su za njihov razvoj i napredovanje. Ako se zna da su iskustva u ranom detinjstvu veoma važna za razvoj ličnosti, jasno je da će se posljedice ovakvog odrastanja osjećati i u odraslom dobu.

Zanimljivo je da je slična studija sprovedena u Norveškoj prije nekoliko godina, a rezultati su bili drugačiji. Djeca iz mnogočlanih familija ni po čemu nisu zaostajala za vršnjacima iz manjih porodica. Stručnjaci vjeruju da je za to zaslužna socijalna podrška porodicama sa više djece čime se umanjuju negativne posljedice, pa to može biti za nauk i drugim državama. (novosti.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,