Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mama pokrenula raspravu: Je li sigurno maloj djeci bušiti uši?

Preuzmite sliku

Kod beba, upozorava ljekar, ne postoji samo opasnost od lokalne infekcije – koja može uzrokovati crvenilo, bol, otekline i ožiljke – već i od sistemske infekcije cijelog organizma 

Nedavno je TikTok korisnica @marisacarpineta online pokrenula lavinu komentara, kad je objavila video svoje šestomjesečne bebe koju je odvela da joj se pištoljem probuše uši. Video je pogledan skoro sedam miliona puta, a u njemu mama drži svoju bebu koja plače, dok joj tattoo majstor buši uši…

Njen je video uglavnom naišao na kritike i većina je roditelja komentirala kako je ‘okrutno tako nešto raditi malom djetetu’, no u konačnici, izbor je, naravno, na samim roditeljima, prenosi Večernji list.

Pedijatar dr. Ravi Jayaram kaže da i najmanji ubod kože nosi rizik od infekcije, no nekoliko je razloga zašto su male bebe u većem riziku od veće djece i odraslih.

– Prvi je taj što imaju manje ušne resice pa je lakše probiti pogrešno mjesto – kaže dr. Jayarm i dodaje da je drugi razlog taj što im imunološki sistem nije uvijek do kraja razvijen i snažan kao kod odrasle osobe, pa lakše nastaje infekcija, brže se širi, a može se i zakomplikovati.

Kod beba, ističe, ne postoji samo opasnost od lokalne infekcije – koja može uzrokovati crvenilo, bol, otekline i ožiljke – već i od sistemske infekcije cijelog organizma.

– Skroz mala djeca imaju veće šanse da im lokalna infekcija pređe u sistemsku, a postoje i bakterije (poput stafilokoka) koje često žive na koži, a koje ako dospiju u organizam mogu biti jako opasne – rekao je za The Sun.

Osim infekcije može se, kaže, kod djece razviti i alergijskih reakcija, pogotovo ako su prvi put da direktno izložena metalima, pa ne znate kako će im tijelo reagovati.

– Zlato je najmanje alergen materijal, no mnogi tattoo majstori/zlatari koriste jeftinije materijale koje često uzrokuju kožne alergije – kaže dr. Jayarm.

Ipak, dodaje, bušenje ušiju maloj djeci prihvatljivo je u mnogim kulturama, a u gotovo 30 godina rada na pedijatriji nije kod beba vidio sistemsku infekciju uzrokovanu bušenjem ušiju – ali se nagledao veće djece s infekcijama koje je uzrokovao piercing.

Nedavno je tako, kaže, liječio tinejdžera koji je zbog probušenog uha razvio infekciju krvi.

– Ako djetetu bušite uši, svakako to napravite na nekom uglednijem i poznatijem mjestu, gdje je djelatnik sigurno prošao obuku – savjetovao je; jer ako se poštuju higijenske mjere i koristi sterilna oprema; rizik od infekcije ipak je znatno manji.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,