Petak, 18. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mama odgaja sinove da budu samostalni: Dvogodišnjak kuha, a četverogodišnjak se sam krstio

Preuzmite sliku

Većina roditelja ne bi ni pomislila da dvogodišnjem djetetu dopusti da bude sam u kuhinji kraj oštrih noževa i vrućeg šporeta, ali Britanka Brittany Balinski svog dvogodišnjaka na to potiče.

Na svom je Instagram profilu ta mama troje djece nedavno tako objavila i video u kojem dvogodišnji Sylvester sjecka povrće, prži mljeveno meso i kuha tjesteninu na pari, što je neke roditelje šokiralo pa su je odmah javno i prozvali. Međutim svima koji je kritikuju izjavama kako ‘dijete svjesno izlaže opeklinama ili porezotinama’, Balinski spremno odgovara da u odgoju svoje djece slijedi stogodišnji pedagoški sistem Marije Montessori, talijanske pedagoginje i liječnice i začetnice Montessori smjera – u kojem se dijete od najranije dobi maksimalno potiče na samostalnost.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Benedykt & Sylvester (@benedyktandsylvester)

Maleni Sylvester tako je već odavno naučio zamutiti jaja za omlet ili žitarice i mlijeko za zobenu kašu, napraviti lazanje i skuhati ‘al dente’ špagete, a njegova mama objašnjava da u kuhanju uživa od najranije dobi, pa mu je odmah omogućila i da taj svoj interes maksimalno razvija, tako da puno vremena provodi uz nju u kuhinji.

– Silvestera kuhanje zanima od prije nego je mogao hodati – kaže ona, pa ga je vodila kroz razne kulinarske faze i stajala uz njega dok je sticao svoje prve kulinarske vještine. Kad je navršio godinu dana kupila mu je, kaže, posebno dizajnirane dječje noževe da prvo s njima vježba, a kad mu je bilo 20 mjeseci upoznala ga je i sa šporetom – i dopustila mu da sam počne kuhati.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Benedykt & Sylvester (@benedyktandsylvester)

– Najvažnije je cijelo vrijeme biti uz dijete dok istražuje i podučavati ga kako da samo procijeni rizike – kaže Balinski, jer se u toj  osjetljivoj dobi djeca brzo nauče kako se odnositi prema potencijalnim opasnostima, poput vrućine ili oštrih predmeta . Nikad ga ne bi, objasnila je, ostavila u kuhinji samog bez nadzora, u blizini oštrog pribora i vrućih tava; pa je dok on kuha uvijek na desetak centimetara od njega.

– Djeca su iznenađujuće sposobna, a mi roditelji se samo trebamo opustiti i, budno pazeći, dati djetetu priliku da samo testira granice, a dodaje i da je iz vlastitog iskustva shvatila da nervozni roditelj uzrokuje nervozu djetetu – a tad se, kaže, najčešće događaju nezgode.

Ako je roditelj bez obzira na potencijalnu opasnost smiren dijete će, kaže, zahvaljujući urođenim osjetilima samo uglavnom donositi dobre odluke i ispravno prosuđivati različite situacije.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Benedykt & Sylvester (@benedyktandsylvester)

– Uvijek se, naravno, može dogoditi neka manja nezgoda, ali zbog će im zbog toga prosuđivanje postati još bolje – rekla je Balinski, koja po istim principima i s istim metodama odgaja i starijeg sina Benedykta (4) – koji je pak razvio ljubav prema crkvama.

– Često bi tražio da posjetimo crkve kraj kojih smo prolazili, a njegova je strast čak dovela do toga da je s navršene tri godine tražio da se krsti; i dopustili smo mu – ispričala je ova mama koja se, kaže, veseli tek vidjeti kakve će interese razviti njihova tromjesečna sestrica Otylia… (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,