Četvrtak, 17. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Malo drugačiji uzgoj: Biljke koje rastu u vodi

Preuzmite sliku

Ukoliko do sada niste imali uspjeha s uzgojem biljaka, za šta su najčešći krivci premalo ili prečesto zalivanje, možda biste mogli da pokušate nešto drugačije, uzgoj koji ne podrazumijeva korištenje zemlje.

Specifičan način uzgoja biljaka bez zemlje naziva se hidrokultura. Kako samo ime kaže, biljke uzgajane ovom metodom rastu u vodi. Ovo nije nikakva moderna novotarija, budući da mnoge civilizacije uzgajaju biljke na ovaj način hiljadama godina unazad. Postoje zapisi da su biljke gajene u vodi još u drevnoj meksičkoj civilizaciji, kao i da su čuveni vavilonski viseći vrtovi uzgajani upravo na ovaj način, prenosi NN.

Kako tvrde stručnjaci, prednosti uzgoja biljaka po principima hidrokulture su brojne. Manja je mogućnost da će korijen istruliti, što može zvučati neobično imajući u vidu da korijen biljke truli zbog prevelike količine vode. Razlog zbog kojeg korijen neće istruliti u vodi je taj što se u hidrokulturi ne koristi zemlja koja je razlog truljenja. Kada se u vodu presađuje biljka koja je do tada živjela u zemlji, potrebno ju je prvo prethodnog dana malo pripremiti, temeljno je navlažiti, zatim sutradan najprije lagano otresti, a onda i temeljno oprati njen korijen od zemlje. Kada korijen više nema tragova zemlje, možete biljku postaviti u posudu s mlakom vodom i pustiti da se razvija. Korijen biljke koja se gaji u vodi ostaje mali, ali ukoliko listovi postanu preveliki, poslije nekog vremena treba razmisliti o premještanju biljke u veću posudu. Osim vode, koja je neophodna za ovakav način uzgoja, na dno posude se najčešće stavljaju kuglice od gline ili perlit. Kuglice mogu biti različitih dimenzija (od dva do 16 mm) i napravljene su od prosušene, pečene gline koja se koristi za pružanje stabilne osnove biljkama.

 • Na internetu je moguće pronaći fotografije koje izgledaju vrlo dekorativno jer ljudi u osnovu stavljaju i kamenčiće, međutim stručnjaci ovo ne preporučuju osim ako su kamenčići temeljno očišćeni, a i onda postoji rizik da će voda biti prepuna minerala i soli koji ne utiču povoljno na rast biljke. Dakle, na početku nemojte rizikovati i potražite već pomenute kuglice u bolje opremljenim cvjećarama ili obližnjem rasadniku.

  Prednosti hidroponije

  Ovakav način uzgoja odgovara ne samo ljudima koji su zaboravni i često borave duže vremena van kuće, već i svima koji imaju probleme s alergijama, reaguju na prašinu, buđ (koja se ponekad napravi u saksijama sa zemljom). Ovakav način uzgoja je dosta “čistiji” i pogodan je za male stanove i kancelarije. Pored navedenih, kao jedna od najbitnijih prednosti uzgajanja biljaka po principima hidrokulture navodi se brzina njihovog rasta i razvoja. Imajući u vidu da su u vodi drugačiji uslovi, biljka raste brzo (kao iz vode) i daje mnogo veće prinose.

  Uzmite u obzir…

  Moguće je da zbog učinka sunca voda zbog mikroskopski malih algi dobije zelenu boju. Ne brinite, ove alge ne uzrokuju oštećenja na korijenu biljaka ili, ako želite, zamijenite vazu s vodom. Takođe, i korijeni mogu narasti. U tom slučaju podijelite biljku i dobićete novu kopiju.

  Najbolje vrste za hidroponiju

  Uopšteno, najbolji kandidati su biljke s jakim, drvenastim stabljikama. U okviru ove vrste postoji mnogo biljka, pa čak i cvjetnica. Neke mogu dugo godina živjeti u spremniku s vodom, dok druge jedva dožive jednu godinu. Sve zavisi od životnog ciklusa biljke. Osim toga, najbolje mjesto za staviti biljku u kući je u blizini prozora, ali bez direktnih zraka Sunca.

  Srećni bambus (Dracaena braunii)

  Srećni bambus možete vidjeti svuda: u domovima, restoranima, prodavnicama itd. Smiješno je da, uprkos svom imenu, nema nikakve veze sa bambusom, to je dracena i raste bez poteškoće potopljena u vodi.

  Potos (Epipremnum aureum)

  Potos je tropska biljka koja se vrlo dobro prilagođava unutrašnjosti doma i hidrokulturi, samo treba da stavite kraj stabljike u vodu i za nekoliko sedmica počeće puštati korijenje.

  Spatifilum (Spathyfillum)

  Spatifilum je jednostavna biljka koja se bez problema može kultivisati u vodi. Ima intenzivno vrlo zeleno lišće i proizvodi atraktivno bijelo cvijeće.

  Filadendron (Philodrendon scandes)

  Postoje mnoge vrste filadendrona koje su prilagođene uzgoju u vodi, ali filadendron penjačica je ona koja najbolje odgovara hidrokulturi, listovi su vrlo lijepi, srcoliki i svijetlozeleni. Još jedna dobra stvar je da im ne treba puno svjetla.

  Sobni puzavac, tradeskancija (Tradescantia)

  Bilo koja od mnogobrojnih sorti ove biljke vrlo se jednostavno razmnožava u vodi, samo treba da izrežete oko deset centimetara stabljike i umočite jedan kraj u čašu vode.

  Bršljan (Hedera)

  Bršljan se takođe može uzgajati samo s vodom, postoji mnogo vrsta, a najbolje za hidrokulturu su oni s malim listovima.

  Singonij (Syngonium)

  Singonij je još jedna biljka koja se koristi za ukrašavanje naših domova, a takođe je pogodna za uzgoj samo s vodom.

  Tamjan (Plectranthus verticillatus)

  Ovo je još jedna biljka vrlo jednostavna za uzgoj ovom metodom. Nakon što uronite korijen, brzo raste i postaje gusta i lijepa biljka.

  Aglaonema (Aglaonema)

  Aglaonema je vrlo popularna biljka u zatvorenim prostorima. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,