Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Majke koje stalno prigovaraju odgajaju uspješne kćerke

Preuzmite sliku

Prave i jedine smjernice za odgoj djece ne postoje. Ali, profesorica sa Univerziteta u Essexu, Ericka G. Rascon-Ramirez, provela je istraživanje koje je pokazalo da dosadne i naporne mame odgajaju najuspješnije kćerke.

Tinejdžerke često osjećaju ljutnju kada ih majke opominju zbog svakodnevnih ‘gluposti’, kada im kažu da bace smeće ili operu suđe, kada im zabrane izlazak s prijateljima…

No, Ericka je provela istraživanje među 15.000 djevojaka starih između 13 i 14 godina te je došla do zaključka da striktne i stroge mame podižu kćerke koji će uspjeti brže od ostale djece.

Profesorica je objasnila da stroge majke mnogo zahtjevaju od svoje djece pogotovo što se obrazovanja tiče. Imaju visoka očekivanja te često savjetuju koje su im najbolje opcije za budućnost.

Također, djeca takvih mama postaju samopouzdanija i upornija u budućim zadacima. Dokazano je da ‘dosadni’ roditelji koji stalno pametuju imaju utjecaj i na neplaniranu ranu trudnoću. Svakako, loše je temeljiti odnos s djecom na strahu. Važno je pronaći liniju između komunikacije, roditeljstva i visokih očekivanja, prenosi Magazin Azra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,