Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Majka petero djece otkrila da nikada ne upotrebljava pelene: ‘Uštedim vrijeme i novac’

Preuzmite sliku

Godinama prije nego što je dobila djecu, Andrea Olson nije znala hoće li će se snaći kada će joj se život vrtjeti oko mijenjanja prljavih pelena.

Međutim onda je vidjela objavu na Facebooku koja je promijenila njezino mišljenje.

– Prijateljica je objavila na Facebooku da nisu upotrebljavali pelene, jednostavno su dijete držali iznad tute ili zemlje. Ja sam bila za ovu metodu! Iako još nisam imala djecu ni dečka – ispričala je Andrea. Četiri godine kasnije Andrea i njezin suprug očekivali su svoje prvo dijete. Odmah se sjetila te objave na Facebooku – i kupila knjigu o komunikacijskoj eliminaciji. Postupak uključuje slušanje bebinih znakova i signala za nuždu te pomoć u održavanju čistoće i suhoće.

Na dan kada je Andrea rodila svoje prvo dijete, zgrabila je tutu čim je primijetila da se novorođenče migolji i spušta. Držala ga je nad tutom kao što je vidjela ilustrirano u knjizi sve dok nije obavilo nuždu.

 • – Uvjeravam vas da se od tog dana nikada nisam osvrtala unatrag – rekla je.

  – Ovo je bila najbolja stvar ikada! Posvetila sam se učenju svoje bebe da obavlja nuždu na ovaj način i sigurna sam da sam zbog toga postala bolja mama. Bila sam fokusirana, povezana i osjećala sam se kao da znam dvije stvari sa svojom novom bebom: hraniti je i pomoći joj obaviti nuždu. Meni je to izgradilo puno samopouzdanja.

  Tokom sljedećih osam godina, Andrea je imala još četvero djece te sa svima provodila istu metodu obavljanja nužde. Za nju je ova metoda značila da je izbjegla mijenjanje pelena, ali dala prednost stvaranju bliske veze s djecom. Uglavnom, svaki put kad bi se jedna od njenih beba probudila, ona ili njezin suprug ponudili bi tutu prije bilo čega drugog.

 • – Našim je bebama bilo ugodnije, bile su manje nervozne i zdravije. Izbjegavamo tako osip od pelena, zatvor, slučajne nužde, ljutnju i mokrenje u krevetu. Uz to, uštedjeli smo oko 10 hiljada dolara koje bismo potrošili na pelene – ispričala je Andrea. Andrea je svjesna činjenice da mnogi roditelji vide ovu metodu kao nešto što je moguće samo ako ste stalno sa svojom djecom.

  Iako je Andrea cijelo vrijeme kod kuće, ona također vodi tri firme i posljednjih osam godina obnavlja kuću. Svoj uspjeh pripisuje dvama jednostavnim trikovima.

 • – Koristimo se takvom metodom cijeli dan, svaki dan. Uvijek smatramo da su pelene samo rezerva, a ne rješenje. Koristimo pelene dok nam djeca ne nauče hodati. Međuim, uvijek ih stavimo na tutu kad vidimo da trebaju obaviti nuždu – objasnila je.

  Andrea se pobrinula da tokom dana djeca mogu hodati bez pelena. Noću su pokušavali ponuditi tutu kada se djeca probude, što znači da su djeca obično bila suha cijelu noć otprilike 26 mjeseci. (vecernji.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,