Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Majka ga nazvala “čudovištem” i ostavila u porodilištu, a danas je najsretniji čovjek na svijetu

Preuzmite sliku

Priča koja slijedi jedna je od onih koje je napisao život i zato vrijedi više od stotine romana. Jer, ono što se dogodilo Jonou Lancasteru je najtužnija ali u isto vrijeme i najlepša novela koja je mogla biti ispisana.

U pitanju je čovjek, rođen sa Treacher Collinsovim sindromom što podrazumijeva ne samo deformisano lice zbog koga ga je biološka majka u porodilištu nazvala „čudovištem“ već i brojne druge zdravstvene probleme pa ovi ljudi jednostavno ne mogu da žive sami.

Njegova priča je sljedeća: Pošto majka „nije osjećala povezanost sa takvom bebom“, on je odveden je u sirotište a najranije doba je proveo između sirotišta i hraniteljskih porodica, prenosi Luftika.rs.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Nakon par godina, jedna žena je odlučila da ga usvoji. Ali to nije pomoglo da dječak prihvati sebe i svoje lice.

Tek sa 19 godina, konačno je smogao snage da zavoli sebe zahvaljujući ljubavi i podršci porodice i prijatelja.

– Moja mama je nevjerovatno nadljudsko biće sa najvećim srcem i uvijek je tu za mene. Imam divne prijatelje i veliku podršku. Nikad nisu prestajali da me voli i da mi pružaju podršku- rekao je Jono jednom prilikom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Jono je danas odrastao, zreo čovjek koji pokušava da vodi normalan život. Ipak, kada je pronašao biološke roditelje preko detektivske agencije, stao je na još jednu životnu prekretnicu.

– Moji roditelji i dalje ne žele da me vide. Ali moj stav se mijenja i to je ono što je snažno. Ne bih mijenjao ništa. Sa pravim stavom, možete da postignete sve što želite – kaže Jono.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Jono je srodnu dušu našao u svojoj najboljoj prijateljici sa kojom se vjenčao i koja mu je rodila dvoje djece: sina i kćerku. Sin je potpuno zdrav, dok je nažalost, druga beba stigla sa istom bolešću koju ima i Jono. Međutim, roditelji su sigurni da će to dijete imati sretan i dug život jer će oni uvijek stajati uz njega.

Redovno objavljuje fotografije svog života i svakodnevnih aktivnosti na instagram profilu jonolanc.

2017. godine, Jono je, zajedno sa dvojicom svojih najboljih prijatelja, osnovao dobrotvornu organizaciju Love Me Love My Face – koja nudi podršku onima koji žive sa facijalnim razlikama širom svijeta, kao i pomoć u medicinskim potrepštinama i operacijama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jono Lancaster (@jonolanc)

Jono je postao simbol i velika inspiracija ljudima širom svijeta koji se bore sa sličnom bolešću, da nikad ne odustanu i da je svako vrijedan ljubavi i pažnje. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje