Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Loši oblici ponašanja kojima sasvim nesvjesno učite svoju djecu

Preuzmite sliku

Djeca predstavljaju direktan proizvod njihovog okruženja. Ali, šta se dešava ako upravo roditelji postavljaju djeci loše primjere ponašanja? Odgovor je jednostavan, stvaraju „čudovišta“ sa kojima ne znaju kako da izađu na kraju.

Roditelji nisu nepogrješivi, ali imaju nevjerovatnu moć u svojim rukama, da od tih malih stvorenja ne naprave nesvjesno drske, sebične i uopšteno problematične ljude. Pogledajte listu stvari koje možda radite sasvim nesvjesno, a koje imaju loš uticaj na vaše dijete.

Promovisanje nasilja kao rješenja

Činjenica je da nasilja u školama ima sve više i više. U tom pogledu razumljivo je da želite da date svom djetetu savjet kako da se izbori za sebe, i ne postane žrtva. Međutim, linija od žrtve do nasilnika je tanka. Djecu bi trebali učiti da izbjegavaju obračunavanje sa vršnjacima u smislu tuče, koliko god je to moguće. Ukoliko se radi o samoodbrani, to je opravdano, ali ne i da nasilje bude jedini odgovor na svaku situaciju, prenosi Ženski magazin.

Nepokazivanje sportskog duha

Svi ste makar jednom videli izraze lica tih roditelja koji se ponašaju, u najmanju ruku, agresivno kada navijaju za svoju djecu na sportskim takmičenjima. Oni nikad neće reći da je protivnički tim bio bolji, već da je sudija bio nepravedan i slično. Svaku utakmicu i svaki poen takvi roditelji doživljavaju lično, što djeci daje sliku o tome da je važna samo pobjeda, a ne i trud.

Nepoštovanje autoriteta

Bez obzira da li je riječ o sudiji, treneru, učitelju ili nekoj drugoj osobi koja predstavlja autoritet u životu vašeg djeteta, pokazivanje nepoštovanja prema njima pred djetetom je veoma loš potez. Možda se nećete slagati sa svakom odlukom pomenutih osoba, ali dijete mora da stekne utisak o tome da i odrasli mogu da pogriješe, ali da to ne umanjuje činjenicu da ih vi i dalje poštujete. A ako ih vi poštujete, i oni će.

Vožnja automobila bez kontrole

Da li često sa djecom na zadnjem sjedištu prekoračite brzinu dok vozite? Da li obilazite preko pune linije automobil ispred sebe, koji je jednostavno prespor, a vi žurite? I najgore od svega da li vrijeđate druge vozače dok vozite? Ako ste se prepoznali u ovoj priči, očekujte slično, ako ne i gore ponašanje od svoje djece kada jednog dana sjednu na mjesto vozača. Zapamtite – vi morate da budete model lijepog ponašanja.

Izgovaranje psovki

Nema osobe koja makar ponekad ne opsuje, ako ništa makar kad udari mali prst o nogaru stola. S druge strane, kada čujete svoje dijete da psuje ostajete zgroženi i u nevjerici gde je to pokupilo, zar ne? Možda ćete za psovkama posegnuti i više puta u toku dana, ako ste zaista nečim iznervirani, ali je ključno da to ne radite pred svojom djecom. Maksimalnom kontrolom riječi koje izlaze iz vaših usta, zadržavate pravo da djetetu kažete da takav rječnik nije dozvoljen. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,