Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljutnja i bijes djeluju loše na našu kilažu i uzrokuju debljanje

Preuzmite sliku

Anksioznost povećava stres, pa nam raste nivo hormona kortizola u organizmu. Osim što je štetan za srce i krvni pritisak, stres utiče i na povećanu tjelesnu težinu

Uticaj ljutnje na nas može biti vrlo ozbiljan, a jedna od nuspojava je povećanje težine.

Bijes se ne očituje samo u našem emotivnom stanju, već i u hemijskim procesima u tijelu. Kad se naljutimo, oslobađa se adrenalin koji služi za to da nas pripremi za “borbu ili bijeg”. A kad se aktivira, uzrokuje tjeskobu. Zbog protoka krvi iz unutarnjih organa u mišiće, ne možemo osjećati glad dok smo ljuti. Ali to kratko traje.

Nakon što se nivo adrenalina smanji, osjećamo potrebu da nadoknadimo izgubljenu energiju i počnemo žudjeti za hranom. Tada često jedemo ono što za nas nije dobro, što će nam kratkoročno donijeti radost i utjehu, ali i naškoditi našem tijelu.

Pokušajte se ne nositi sa stresom tako da jedete. Pratite svoju prehranu i prestanite jesti čim shvatite da ste puni. To će vam pomoći da spriječite dobivanje na težini.

Anksioznost povećava stres, pa nam raste nivo hormona kortizola u organizmu. Osim što je štetan za srce i krvni pritisak, stres utiče i na težinu. Kortizol pretvara šećer u masti pa kao rezultat dobivamo na težini. Ujedno se stvaraju masnoće koje mogu biti štetne za zdravlje.

Izbacite negativne emocije tako da odete u teretanu, vježbate ili prošetate parkom. To će vam pomoći da promijenite raspoloženje i stanje uma.

Stres dovodi i do problema sa spavanjem, a kad ne spavamo dovoljno, nemamo ni energije pa ćemo je često pokušati brzo nadoknaditi ugljikohidratima iz slatkih napitaka, slatkiša i drugih nezdravih namirnica.

Problem sa otežanim spavanjem zbog stresa riješite tako da pronađite način kako da vratite sklad u život. To može biti čitanje, druženje s prijateljima, obavljanje omiljenih aktivnosti ili nešto drugo što vam donosi zadovoljstvo i mir, savjetuje BrightSide. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje