Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljubite se ljudi

Preuzmite sliku

Ljubljenje i maženje utiču na lučenje hormona koji su zaslužni sa stres i sreću, otkrili su naučnici sa Univerziteta Lafayette u Pensilvaniji a prenosi Eros.ba.

Upravo zbog toga se posle poljubca osećamo sretno ali opušteno. Istraživanje je pokazalo da ženama treba malo više od samog poljupca kako bi se dogodila ista hemijska reakcija u mozgu kao kod muškaraca, odnosno uz poljubac im treba romantična atmosfera, muzika, svijeće…

Strasni poljubac u usta uzrokuje pad kortizola, horomona stresa i kod žena i muškaraca, dok oksitocin hormon sreće, raste samo kod muškaraca.

“Istraživanje pokazuje da je ljubljenje mnogo kompleksnije nego se mislilo”, kaže profesorica Wendy Hill, koja je vodila istraživanje, dodajući da vjeruje da do ovakve reakcije dolazi prije svega zbog feromona, supstanci koje tijelo ispušta kada se nalazi u blizini privlačne osobe.

Pored ovoga je ustanovljeno da poljubac poboljšava i imunitet, a da romantična ljubav, stvara moždanu aktivnost identičnu onoj prilikom uzimanja kokaina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,