Snimljeno prvo rođenje mladunčeta morskog psa mlatca (VIDEO)
Foto: Tuzlanski.ba

Nevjerovatne fotografije dolaska na svijet mladunčeta moskog psa mlatca bacilo je novo svjetlo na život te tajnovite, osjetljive ribe, piše BBC.

Vjeruje se da su snimke nastale tokom podvodnih istraživanja 2013. i objavljene u časopisu Coral Ref prve snimke poroda ove vrste.

Naučnik dr. Simon Oliver sa Univerziteta u Chesteru izjavio je da je to i "prva snimka poroda bilo koje okeanske vrste", javlja Hina.

Dodao je da mu je pregledavanje fotografija bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu.

"Radili smo svakodnevni posao, posmatrali. Jedan od naših fotografa Attila Kaszo uslikao je morskog psa i kada je razvio fotografiju i pokazao mi je bio sam izvan sebe", rekao je .

Dr. Simon Thorrold sa okeanografskog instituta Woods Hole u Massachusettsu opisao je fotografiju kao "nevjerovatnu".

"Nikada prije nisam vidio takvu snimku bilo kojeg plavog morskog psa. Moguće da se radi o prvoj snimci takvog događaja, iako je to teško sa sigurnošću reći", dodao je.

Oliver, koji proučava morske pse mlatce u podvodnim planinama Filipina, kaže kako to potvrđuje koliko je to područje važno za tu ugroženu vrstu.

Te su podmorske planine "stanica za čišćenje" morskih pasa koji tamo odlaze da bi se riješili parazita, rekao je.

"No, čini se da se ne radi samo o čišćenju, što je samo po sebi važno, nego da služi i kao rodilište", istaknuo je dr. Oliver koji želi da se to područje proglasi zaštićenim morskim prostorom.

(Tuzlanski.ba)