Koliko li je on života spasio: Specijalni tretman u avionu za K-9 Belgijskog ovčara američke vojske (FOTO)
Foto: Tuzlanski.ba

Situacija koja se rijetko viđa dok letite avionom, ali zasigurno je čast ljubiteljima i poštovaocima pasa, sjediti mjesto do jednog ovako posebnog psa.

''Na mom letu večeras sjedila sam udaljena samo dva mjesta od K-9 Belgijskog ovčara američkih zračnih trupa, koji je specijalizovan za otkrivanje bombi. Pas je imao svoje sjedište i svu uslugu u avionu.'' – napisala je putnica aviona koja je imala tu čast da sjedi pored jednog ovakvog posebnog psa, a svoje iskustvo podijelila je na društvenim mrežama, piše Tuzlanski.ba.

k9-belgijski-ovcarNa njegovoj ogrlici možete vidjeti natpis ''do not pet'' – što je upozorenje za saputnike aviona da ga ne maze i ne ometaju dok putuje na ''posao''. Na fotografiji se može vidjeti da on disciplinovano i strpljivo sjedi i čeka da stigne na određenu destinaciju.

Inače, Belgijski ovčar je vojni pas koji se koristi još od davnina. Njegova je primjena višestruka, od borbenih pasa, pasa izviđača pa sve do pasa čuvara i pasa pratitelja. S modernizacijom oružanih snaga širom svijeta angažman ovih životinja dodatno se povećao i proširio, primjerice u rehabilitacijske svrhe.

Poruka sa ove fotografije je da specijalan pas zaslužuje specijani tretman. Postavlja se pitanje samo – koliko li je on života spasio? (Tuzlanski.ba)