Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljubav u doba društvenih mreža

Preuzmite sliku

Znala je da je njen brak totalno gotov onog momenta kada je tadašnji suprug na Facebooku status veze ‘’u braku’’ izbrisao sa Facebook profila. To što je pokupila stvari od njega nije bilo toliko bolno; čak i to što je već duže vrijeme živjela na drugoj adresi se moglo popraviti i promijeniti, no onog trena kada je, pokupivši sve svoje stvari iz njegovog stana odlepršala u Pariz na emotivni oporavak i promišljanje, njen suprug je učinio ono preko čega se ne može preći – promijenio je status veze na Facebooku.

Zajednički profili

Potom je simbolično na zidu svog Facebooka objavio numeru ‘’Moje selo ljepše od Pariza’’. Da li je njegovo selo ljepše od Pariza i da li je ‘’osveta’’ preko Facebooka gora od samog odlaska dotične u Pariz? Ljubav je oduvijek komplikovana, a društvene mreže su je dodatno zakomplikovale. Tome u prilog idu i istraživanja koja pokazuju kako je za 30 posto razvoda krivac upravo Facebook. Mi, Balkanci koji se ne daju baš tako lako nadmudriti, tim statistikama se odupiremo otvarajući zajedničke profile, koji moraju bespogovorno sadržavati imena supružnika, zajedničko prezime i eventualno djevojačko prezime supruge sa obaveznim prefiksom ‘’ex’’. Time u startu znaš kako imaš posla sa ljubavnim parom i bračnim partnerima koji svoj odnos doživljavaju ozbiljno. Mnogi parovi, čija su mjesta prebivališta 20 metara zračne udaljenosti, upoznali su se upravo preko Facebooka. Vjerovatno zbog toga što je ljepše gledati nečiju sliku na ekranu mobitela i jednostavnije komunicirati. U virtuelnoj komunikaciji nema tonova, podtonova, kašljucanja i nepromišljenih izjava, a i lakše je izignorisati nekoga. ‘’Seen’’ potpada pod teže ignorisanje, neotvaranje poruke odmah pri primitku se već nekako i može podnijeti. Phubbing je novotarijski pojam koji označava ignorisanje partnera jer ste na mobitelu dok ste zajedno. Dakle, čak i samo posezanje za mobitelom u društvu partnera može se smatrati prevarom. Osim u slučaju postojanja profila sa zajedničkim imenima, fotografijama i javnim statusom veze, te imena osobe sa kojom ste u vezi. ‘’Lajk’’, kao najjača internetska valuta, može biti i latentni pokazatelj prevare, bar one emotivne. Svako malo mi se javi neko sa pitanjima o svom ljubavnom statusu, detektiranju stvarnog problema u vezi, savjetu kako da dođe do izražaja u ljubavnoj igri. Prebrojte ‘’lajkove’’ i sve će vam biti jasno. Dakle, ako vas dovoljno ‘’lajka’’, nemate razloga za brigu. Uzet ćemo u obzir da trenutno i nisam previše kompetentna za te ljubavne odnose. Za to je najveći krivac Mars u prvoj kući natalne karte, taj neumorni unutrašnji ratnik, pa mi ljubav u doba društvenih mreža djeluje poput plivanja u mutnom. Ili, da ne preuzimam pojmove ekskluzivno vezane za opise političara, moje znanje o ljubavi proporcionalno je znanju španskog jezika.

Mnogo vježbe

Znam dovoljno komunicirati na španskom jeziku da bi me vješt sagovornik razumio o čemu pričam: u slučaju nepoznavanja određene riječi, koristim detaljniji opis sa riječima koje poznajem, te uz uspješno i dovoljno brzo mahanje rukama u pravom smjeru, sagovornik shvati što želim reći, ali za dužu konverzaciju i razgovore u smislu konsultacija sa univerzumom potrebno mi je još mnogo vježbe, entuzijazma i ustrajnosti. Onog momenta kada moj Facebook račun bude nosio ime Suada Ime muža Karizmatović ex Arnautović, na odgovore i savjete počet ću garantirati. Potom ću se baciti na pisanje pravilnika revolucionarnog naslova ‘’U deset koraka do matičara’’, sa obaveznom napomenom “Prvi se muževi u vodu bacaju”. Vrijedi i vice versa. (Suada Arnautović | Oslobodjenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje