Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ljepotice koje su bile primorane da se unakaze: Zašto Mursi žene moraju da nose tanjir u ustima

Preuzmite sliku

Iza priče o ženama koje moraju da nose tanjir u ustima se krije jeziva činjenica!

U dolini rijeke Omo u Etiopiji naseljeno je nekoliko plemena, a najupečatljivja je zajednica “Mursi”, koja živi u blizini granice sa Sudanom. Njihova nošnja je izuzetno je bogata i raznovrsna, a žene ovog plemena su posebne – nose veoma neobičan aksesoar.

Naime, sve Mursi žene nose tanjire u ustima, a sam proces stavljanja tog predmeta u usnu duplju je gotovo nezamisliv. Mnogim ljudima je teško da povjeruju da se to zaista negdje u svijetu radi.

Porijeklo ovog bizarnog običaja još uvijek nejasno

Smatra se da su se žene namjerno unakažavale, kako bi izbjegle ropstvo u vrijeme kada su Afrikom harali lovci na robove.

Međutim, postoje još dvije teorije. Prema jednoj je uvriježeno mišljenje da Mursi vjeruju da zli duhovi ulaze na usta, pa se pomoću tanjira od njih brane. Sa druge strane, druga kaže da od veličine tanjira zavisi miraz.

Kako se tanjir umeće?

Djevojkama između 15. i 16. godine majke rasijeku usnu i izbiju dva prednja zuba na donjoj vilici, kako bi mogle staviti mali tanjir, najčešće glineni ili drveni.

Obično se prvo počinje sa manjim tanjirima, a potom se veličina mijenja nakon nekog vremena, ukoliko je djevojka volja da trpi još veći bol prilikm dodatnog širenja usne.

U današnje vrijeme, običaj je postao malo drugačiji. Kako je ženama veoma naporno da tanjir nose stalno u usni, stavljaju ga samo kada su plemenska slavlja. (Still.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,