Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar je ismijavao zbog debljine i odbijao napraviti pretrage, a onda otkrila da ima rak

Preuzmite sliku

Nakon mjeseci bolova u trbuhu i drugih znakova gastrointestinalnih tegoba, bezuspješnog isprobavanja svih uobičajenih lijekova, tada 27-godišnja Amanda Lee je osjetila olakšanje kada je napokon dobila termin za pregled gastroenterologa u blizini njenog doma u Los Angelesu. 

Njeno je olakšanje, međutim, kratko trajalo. Nakon što je opisala svoju bol, koja je bila tako jaka da ponekad nije mogla jesti, a rezultirala je brzim i neobjašnjivim gubitkom kilograma, njen je ljekar zaključio kako nema razloga za brigu. Štaviše, poručio joj je kako možda i “nije toliko loše” to što ne može jesti, prenosi 24sata.hr.

Lee je rekla ljekaru da su se njeni obroci sveli na konzumiranje jednostavne hrane kao što je pire od jabuka, a čak joj je to nanosilo bol. Na njen šok, ljekar je sugerisao da bi to mogao biti “blagoslov” te zaključio kako ona ionako “ne izgleda pothranjeno”.

Ljekar je odbio provesti bilo kakve testove i preglede te joj je dao lijek za infekciju mokraćnog sistema. Njen lokalni apotekar, koji je bio upućen u njene probleme, nazvao ju je i pitao zašto bi joj ljekar napisao recept za taj lijek. Lee je bila shrvana. Nakon obavljenog pregleda sjedila je u svom automobilu i plakala. Također je snimila video o svom iskustvu i objavila ga na TikToku.

@mandapaints“Maybe that’s not such a bad thing” not a time to joke.

♬ original sound – Amanda Lee

Danas ističe kako je sretna što je to učinila te je zahvalna ljudima koji su je, nakon što su vidjeli video, poticali da potraži mišljenje drugog ljekara.

Pronašla je dr. Tahminu Haq koja je brzo potvrdila da je postojao razlog za zabrinutost. Odmah joj je zakazala termin za kolonoskopiju, koja je nažalost pokazala da se na Amandinom debelom crijevu nalazi veliki tumor koji je najvjerovjatnije zloćudan. Iako su rijetki, kolorektalni karcinomi su sve češći i kod mladih osoba.

Dijagnosticiran joj je rak debelog crijeva stadija 3A jer se rak proširio na limfne čvorove.

Mjesecima kasnije, nalazi se na polovini  i “čini se da sve ide kako je planirano”, rekla je Amanda.

“Još uvijek imam puno kose pa i dalje izgledam prilično normalno. Hemoterapija je teška, ali ja to mogu. To je mala cijena za dug život”, rekla je.

  • Također, danas vjeruje kako ljekar s početka priče nije jedini koji je zanemario znakove za uzbunu. Još prije četiri godine je završila na hitnoj zbog hemoroida, ali su joj ljekari rekli da “je sve u redu dok je krv svjetlocrvena”. Osim toga, bila je zabrinuta i zbog svojih godina te problema s težinom, ali nije naišla na razumijevanje.

    Amanda Lee prošle je sedmice napunila 28 godina.

    “Moj je hirurg rekao da sam najmlađa osoba na kojoj je ikad radio operaciju raka debelog crijeva“, rekla je.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,