Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lista zemalja sa najvećim brojem visokoobrazovanog stanovništva

Preuzmite sliku

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sastavila je listu najobrazovanijih nacija na svijetu na osnovu brojnosti visookoobrazovanih srazmjerno broju odraslih stanovnika.

Kanada je prva na rang-listi najobrazovanijih država na svijetu, koju je sastavila Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj mjereći nivo obrazovanja odraslih u 36 zemalja članica te organizacije.

Prema OECD-u, preko 56 procenata odraslih građana Kanade steklo je neku vrstu obrazovanja nakon srednje škole, prenosi američka televizija CNBC.

OECD je nivo obrazovanosti država izrazio kao procenat pripadnika odrasle populacije, starosti između 25 i 64 godine, koji su završili neku vrstu tercijarnog obrazovanja, odnosno stekli diplome na dvogodišnjim ili četvorogodišnjim studijama ili stručnoj specijalizaciji.

Iza Kanade, na drugom mjestu je Japan sa 50,5 posto odraslih sa višim i visokim obrazovanjem, a slijede Izrael (49,9 posto), Južna Koreja (46,86 posto) i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje se sa 45,96 procenata našlo na petom mjestu.

CNBC navodi da su SAD, uprkos tome što više Amerikanaca pohađa koledže nego ikada ranije i što zemlja svake godine dominira na rang-listi najboljih univerziteta na svijetu, zauzele tek šestu poziciju među najobrazovanijim državama.

Prema OECD-u, 45,7 odsto odraslih Amerikanaca u dobu od 25 do 64 godine završilo je neku vrstu tercijarnog obrazovanja.

Na sedmom mjestu je Australija sa 43,74 posto diplomaca, osma je Finska (43,6 posto), koju prati susjedna Norveška (43,02), a listu prvih deset najobrazovanijih država zaključuje Luksemburg sa 42,86 posto odraslih građana koji su stekli obrazovanje trećeg stepena. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje