Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lijepu šahistkinju upoređuju sa junakinjom popularne serije “Damin gambit”

Preuzmite sliku

25-godišnja Alexandra Botez je po mnogima najljepša šahistkinja svijeta i upoređuju je sa Bet Harmon, junakinjom popularne serije “Damin gambit”. Ona je čak šest puta bila prvakinja SAD u šahu. Međunarodna šahovska federacija proglasila ju je počasnom velemajstoricom.

Botez je rođena u Dalasu u Texasu, ali odrasla u u Kanadi. Njeni roditelji su rumunski imigranti.

Počela je da igra šah kada je imala samo šest godina nakon što je njen otac napravio opkladu sa njenom majkom.

 • “Moja mama samo pomalo igra. Tako se tata kladio da će da me nauči da igram, tako da ću za samo dvije sedmice moći da je pobijedim”, rekla je za New York Post u decembru.

  Njen otac je ubrzo shvatio da ima poseban talenat. Dvije godine kasnije počeo je da je vodi u lokalne parkove kako bi igrala protiv starijih, iskusnih šahista, prenosi Zadovoljna.rs.

  “Rekao bi: ‘Da li je uredu ako moja kćerka proba neku igru?’ Dali bi mi šansu da igram, ali bili bi iznervirani”, prisjetila se Botez.

  Odmah potom, iznerviranost bi se pretvorila u zbunjenost – kad bi ih pobijedila.

  “Pitali bi mog tatu: ‘Ko je vaša kćerka'”, ispričala je Alexandra.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Alexandra Botez (@missbotez)

  Botez je imala samo osam godina kada se takmičila u svom prvom nacionalnom prvenstvu i osvojila prvo mjesto. Nakon što se njena porodica preselila u nazad Texas, osvojila je Državno prvenstvo SAD za djevojke uzrasta 15 godina, što je bio prvi u nizu njenih uspjeha.

  Na Stanfordu, gdje je studirala međunarodne odnose sa fokusom na Kinu, Botez je bila prva žena predsjednica univerzitetskog šahovskog kluba.

  Nakon studija je pokrenula svoju start-up kompaniju koja je koristila vještačku inteligenciju za personalizovanu komunikaciju. U međuvremenu je počela da prenosi svoje šahovske mečeve na Twitchu, a 2019. godine, kada je njen start-up propao, odlučila je da šah pretvori u svoj izvor prihoda.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Alexandra Botez (@missbotez)

  “Šah je eksplodirao na Twitchu, a ja sam jedna od najboljih strimerki. Sjećam se da sam bila toliko uzbuđena, da nisam mogla da spavam. Osjećala sam toliko adrenalina”, rekla je o svojoj biznis ideji.

  Kaže da je serija “Damin gambit” ponovo oživjela interesovanje za šah.

  “Mislim da se svi u šahovskom svijetu slažu da je to najbolji prikaz šaha na TV ekranu“, kaže Botez, koja nosi prestižnu titulu počasne velemajstorice, koju dodjeljuje Međunarodna šahovska federacija.

  “Prodaja šahovskog seta na eBayu porasla je preko 130 procenata. Takođe je serija imala veliki uticaj na interesovanje djevojaka za šah”, smatra ova šahistkinja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,