Srijeda, 21. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ličnost osobe koja ostavi cigarete se mijenja

Preuzmite sliku

Naučnici su u istraživanju utvrdili da su kod pušača snažno izražene dvije osobine – neurotičnost i impulzivnost – koje se jako smiruju nakon što odbacimo cigarete

Osim što ubija, naučnici tvrde, pušenje uništava i našu ličnost. Možda više ni ne primjećujete promjene raspoloženja od kojih se svima oko vas ‘diže kosa na glavi’, ali one su vjerojatno tu.

U istraživanju koje je provelo Sveučilište Missouri, utvrđeno je da su kod pušača snažno istaknute dvije osobine – impulzivnost i neurotičnost. Istraživanje je također otkrilo da su oni koji su prestali pušiti tokom istraživanja pokazali dramatično povlačenje tih osobina.

To nam govori da možemo očekivati ​​promjene u ličnosti nakon prestanka pušenja.

Način na koji se doimate drugim ljudima promijenit će se i postat ćete puno pristupačniji. A da ne spominjemo da ćete se i zbog prestanka pušenja osjećati puno sretnije. Iznenadit ćete se koliko će drame nestati iz vašeg života nakon prestanka, a imat ćete i puno jasniji proces razmišljanja.

U istraživanju su praćeni ljudi koji su imali od 18 do 35 godina, dijelom i zbog toga jer naučnici kažu da nam je ličnost izgrađena i ‘zaključana’ kada navršimo 35 godina.

To je i dio razloga zašto je teže ostaviti cigarete kasnije u životu. Stvari poput žudnje, nestrpljenja i ljutitih ispada više nisu samo nuspojave cigareta, već su postale dio vas.

Mnogo pušača ima pravi problem s tom promjenom identiteta, ali ako znate šta je tome uzrok, možda se lakše odlučite prestati pušiti, piše YourTango, prenosi 24 sata.hr.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,