Četvrtak, 16. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lekcije kojima bi svaki otac trebao naučiti svoje sinove

Preuzmite sliku

Često se govori o vezi između majke i kćerke, majke i sina, oca i kćerke, ali rijetko o ocu i sinu. Svako u svom životu treba očinsku figuru jer nas ona može naučiti puno stvari koje će biti od koristi u budućnosti. Obično je majka ta koja daje savjete, ali postoji i nekoliko stvari o kojima otac treba razgovarati sa svojim sinom. 

Svaki se sin ugleda na svog oca, želi biti poput njega, pa to dovodi do zaključka da otac ima veliku odgovornost podučiti sina nekim vrijednim lekcijama i pomoći mu da u budućnosti postane najbolja verzija sebe. Evo nekoliko stvari o kojima bi otac trebao razgovarati sa sinom, prenosi index.hr.

Da ima ispravan stav prema ženama

Otac treba sina naučiti da poštuje sve, a posebno žene. Ako danas naučite svog sina da poštuje majku, sestru i prijatelja, tada će u budućnosti poštovati svoju ženu i kćer. Otac mora paziti kako se ophodi prema ženama jer čovjek uči i upija ono što vidi.

Da bude odgovoran

Odgovornost je lekcija koju mora usvojiti svako dijete. Na očevima je da nauče svoje sinove da preuzmu kontrolu nad situacijom, odnosno odgovornost, čak i onda kad im možda nije po volji.

Da se zauzme za sebe

Život je kompliciran i svako se treba znati zauzeti za sebe. Otac može naučiti sina kako se suprotstaviti nasilnicima i zaštititi se od svijeta koji ga okružuje. Očevi slove za zaštitnike porodice i tome moraju podučiti svoje sinove.

Da ponekad pokažu emocije

Dječacima se uvijek govori da ne plaču i da ne pokažu da su ranjivi. Međutim, očevi bi ih trebali podučiti da je u nekim situacijama u redu pokazati emocije, kao i kako se s njima nositi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,