Petak, 30. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lekcije koje naučimo živeći sami

Preuzmite sliku

Samostalan život uči nas mnogo toga o samom životu, ali i samima sebi…

1. Vi ste dežurni krivac u svakoj situaciji

Kada živite sami, nemate nikoga ko bi pazio na vas, vodio vaše brige ili vas podsjećao na obaveze. Vi ste ti koji morate voditi računa jesu li računi plaćeni na vrijeme, imate li dovoljno hrane u kući, jeste li oprali veš na vrijeme, prenosi cosmopolitan.hr.

2. Morate imati plan za hitne slučajeve

Svakome se može dogoditi da zaboravi isključiti neki uređaj, da zaboravi ključeve unutar stana ili da mu pozli i da se nađe u nemoćnoj situaciji. Važno je samo da ste na takve situacije mislili na vrijeme i da ste nekome od bliskih prijatelja, obitelji ili susjeda predali rezervni ključ kako bi mogli priskočiti u pomoć ako zatreba.

3. Životinjice vas neće ubiti

Možda vam nije ugodno naletjeti u kući na pauka, osu ili skakavca, no s vremenom ste zasigurno shvatili da ste kudikamo snažniji i nadmoćniji od njih te da se i sami možete sukobiti s njima. Zvanje upomoć prijatelja koji živi na drugom kraju gradu potpuno je suluda ideja, zar ne?!

4. Mrak je još uvijek ponekad jeziv

Koliko god dugo živjeli sami, zasigurno nikada ne postane ugodno usred noći slušati čudne zvukove, ili vidjeti nekakve neobične sjene, ili jednostavno patiti od nesanice i ležati sam samcat u mrklom mraku. No ono što je ključno jest da naučite prevladati strah i nelagodu. Ako treba, spavajte uz upaljenu lampicu.

5. Samokontrola je teška

Kao i samodisciplina i samomotivacija. Zna biti zeznuto nemati nikoga da vam kaže da ne biste trebali pojesti taj sendvič jer je već prošla ponoć, ili nemati nekoga ko bi vas natjerao da konačno ustanete iz kreveta i pospremite stan. Ono što morate shvatiti je da živite sami i da vas sve to jednom čeka i da se neće pojaviti nikakva dobra vila koja će sve obaviti umjesto vas. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,