Srijeda, 11. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Lekcija o strpljenju: Kako dijete naučiti da vas ne prekida dok razgovarate?

Djeca su po naravi nestrpljiva i učiti ih strpljenju jedna je od najvažnijih životnih lekcija koju mogu dobiti. A lekcija o strpljenju uključuje i situaciju u kojoj roditelji dijete nauče da ih ne prekida kada razgovaraju s drugom osobom

Poznata vam je situacija kada dijete jednostavno ‘upadne’ dok roditelj razgovara s drugom osobom? Neki roditelji će djetetu reći ‘Čekaj!’ ili ‘Molim te, nemoj me prekidati’, dok će drugi dozvoliti djetetu da prekine razgovor i da kaže šta ima za reći.

No, situacija u kojoj dijete prekida vaš razgovor može se izbjeći uz pomoć jedne vrlo jednostavne tehnike. Naime, kada vam dijete želi nešto reći dok bi razgovarate s drugom osobom naučite ga da vam da znak tako da položi svoju ruku na vaš zglob, umjesto da vas prekida usred razgovora.

Kako bi djetetu dali do znanja da znate da vas nešto treba, položite svoju ruku preko njegove. Na taj način, dijete će osjetiti mirnoću, neće biti nestrpljivo i pričekat će da završite razgovor prije nego vam se obrati.

‘Bila sam potpuno oduševljena kada sam vidjela svoju prijateljicu kako uči svoje dijete da je ne prekida tokom razgovora. I djelovalo je! Ova tehnika je tako jednostavna i nježna. I puna poštovanja i prema djetetu i prema odraslom. Prijateljičin sin morao je pričekati samo nekoliko sekundi da ona završi rečenicu. Zatim mu se posvetila u potpunosti’ , ispričala je jedna mama koja je ovaj trik isprobala i na vlastitoj djeci. Nakon kratkog vremena vježbanja, dječje ‘ulijetanje’ usred razgovora potpuno je nestalo. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,