Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lako zaboravljate? Istina o nezgodnom problemu zbog koje će vam laknuti

Preuzmite sliku

Malo ko nije doživio trenutak kada jednostavno idemo za svojim poslom i onda odjednom izgubimo vlastiti tok misli i zaboravimo što trebamo napraviti. Takva zaboravljivost zna nas zabrinuti, ali novo istraživanje upućuje na to da nema mjesta brizi

Istraživanje Sveučilišta u Torontu dokazalo je da su trenuci zaboravljivosti zapravo znak da vam mozak radi pravilno. U istraživanju objavljenom u časopisu Neuron piše da kada se možete sjetiti samo određenih detalja, to može biti znak da vaš mozak bolje sortira informacije i razlučuje koja će vam informacija biti korisna u budućnosti.

Za potrebe studije naučnici su proučili prijašnje studije te zaključili da nastanak novih neurona u hipokampusu, dijelu mozga odgovornog za memoriju, zapravo potiče zaboravljanje određenih sjećanja kako bi se napravilo mjesta za važnije informacije.

Važno je da mozak zaboravi nevažne detalje i fokusira se na stvari koje će osobi pomoći donijeti odluke u stvarnom svijetu, kaže glavni autor studije, profesor Blake Richards. Dakle, ako nam pamćenje detalja pomaže da donosimo bolje odluke, ima smisla da naš mozak filtrira za koja nam je znanja potrebno da donesemo tačnije, logičnije odluke.

Svoje zaključke znanstvenici su temeljili na studiji iz 2007. koja je otkrila da je zaboravljivost visoko razvijeni oblik inteligencije te da ljudi koji bolje pamte složene poruke, a ne jednostavne detalje, imaju viši koeficijent inteligencije.

Svrha je pamćenja da vas učini inteligentnom osobom koja može donijeti odluke na temelju postojećih okolnosti te da vam pomaže zaboraviti neke informacije, dodaje Richards.

Zato, idući put kada u jednom trenutku zaboravite prijateljičin rođendan, lozinku maila ili gdje ste ostavili ključeve auta, nemojte se uzrujavati jer vaš mozak vjerovatno na taj način samo stvara mjesta za bitniju memoriju koja će vam pomoći donijeti odluke od važnosti na duge staze. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,