Četvrtak, 29. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lacoste, Pandora, Ray-Ban… Malo poznati načini da odmah uočite lažnu dizajnersku odjeću i dodatke

Preuzmite sliku

Kako bi povećali profit i privukli pažnju kupaca, brandovi masovnog tržišta ne mogu prestati kopirati dizajnersku odjeću i dodatke. Nekada je bilo prilično lako odmah uočiti lažne proizvode, ali sada su neke replike tako visoke kvalitete da ih je gotovo nemoguće razlikovati od originala, piše Bright Side.

Pročitajte popis stvari koje biste trebali provjeriti prije kupovine dizajnerske odjeće ako želite biti sigurni u njihovu kvalitetu, prenosi Tuzlanski.ba.

1.  Timberland čizme

 • Njihovi potplati u boji karamele trebali bi izgledati malo prozirno ako ih pobliže pogledate. Na potplatu trebaju biti ispisani logotip kompanije i robna marka. Crta između pete i potplata trebala bi biti gotovo nevidljiva i ravna. Logotip treba biti ispisan na peti na vanjskoj strani cipela. Njegove linije trebaju biti ujednačene, jasne, a trebale bi biti strogo uspravne.

  Boja konca na čizmama trebala bi biti bijela. Ako se nekoliko šavova nalazi jedan pored drugog, oni bi trebali biti apsolutno paralelni.

  2. Pandora narukvice

 • Boja originalne srebrne narukvice trebala bi biti malo izblijedjela. Ne bi trebala biti previše lagana ili sjajna: proizvođač koristi tehniku ​​oksidacije koja daje proizvodima Pandora jedinstvenu boju.

  Nove Pandora narukvice trebale bi savršeno zadržati oblik i gotovo se ne savijati. Također biste trebali moći jasno vidjeti tkanje na njima.

  Veličina kopče na originalnim narukvicama Pandora trebala bi biti gotovo jednaka veličini privjesaka. Na prednjoj strani kopče mora biti urezana slika koja kaže “Pandora” s krunom iznad “O.”

  Unutar kopče naći ćete poseban fiksator koji izgleda poput djeteline i sastoji se od malog vijka s 4 glave. Njegov glavni cilj je sigurno fiksiranje narukvice na zglobu. Na kopči također mora biti oznaka čistoće srebra i unutar nje tvornički pečat.

  Privjesci Pandora imaju natpis s nazivom marke i oznakom koja označava metal od koga su izrađeni. Privjesci Murana ne bi smjeli imati strugotine, pukotine ili zračne mjehuriće u sebi.

  3. Levi’s traperice

 • Traper od kojeg su proizvedene originalne Levis traperice trebao bi imati vidljiv dijagonalni uzorak koji izgleda isto na prednjoj i stražnjoj strani traperica.

  Stražnji džepovi izvornih traperica trebali bi imati uzorak u dva rijetka koji podsjeća na orlov kljun.

  Sve Levis traperice imaju meku kožnu zakrpu na poleđini pojasa iznad desnog džepa. Flaster bi trebao imati Levis logotip i slogan te navesti veličinu traperica i broj modela. Tu bi trebala biti i slika goniča koji pokušavaju rastrgati traperice.

  Mali Levijev jezičak na stražnjem desnom džepu traperica obično je crven, ali može biti i druge boje, ovisno o modelu. Na kartici bi trebalo biti naziv robne marke, a ponekad i registarska oznaka: ®.

  Autentični dugmići uvijek će imati utisnut “Levi Strauss” na prednjoj strani, a na leđima će biti utisnut broj. Zakovice bi također trebale imati naziv marke s vanjske strane i broj modela na unutarnjoj strani.

  4. Lacoste polo majice

 • Krokodil Lacoste trebao bi biti vrlo detaljan. Trebali biste moći vidjeti njegove oči, zube, stopala i crvene čeljusti. Tijelo krokodila treba biti svijetlo zeleno, a rep treba biti postavljen paralelno s leđima.

  Na stražnjoj strani polo ovratnika (unutar majice) trebala bi biti bijela oznaka s logotipom i crvenim brojem koji označava veličinu. Na modelima za muškarce veličina je označena jednim brojem, a na ženskim modelima treba biti 2 broja.

  Sitni detalji mogu otkriti lažni polo Lacoste. Za originalnu odjeću Lacoste, proizvođač koristi dugmad od matičnjaka s 2 rupe bez ikakvih natpisa. Proizvođači replika često zaborave na to i koriste dugmad s 4 otvora.

  Postoje mali rezovi koji su pri dnu muških polo majica duboki oko 0,4 inča. Ženski modeli nemaju krojeve.

  5. Guess satovi

 • Pretpostavite da trake za sat mogu biti izrađene od metala, silikona ili prave kože. Loš miris, nejednako bojanje, pukotine, ogrebotine i ogrebotine na traci su znakovi lažnog proizvoda.

  Stražnji poklopac sata trebao bi sadržavati osnovne podatke o proizvodu, poput logotipa i marke na njemu, materijala satne ormara (obično je čelik), kao i informacije o mehanizmu kazaljke na kojem je ugraviran Japan Mov't (samo Guess samo koristi visokokvalitetne japanske mehanizme).

  6. Tenisice New Balance

 • New Balance svoj je naziv marke otisnuo po svim dijelovima tenisica: imaju ga na poleđini, sa strane, na jeziku, na boku, na samom tabanju i na ulošku. Logotip u obliku slova N nalazi se na bočnoj strani tenisice i izrađen je u obliku flastera.

  Originalne tenisice imaju mekani potplat izrađen od pjenastog materijala koji možete lako pritisnuti, ali brzo će se vratiti u prvobitno stanje. Dio koji štiti stopalo izrađen je od gume. Na ulošcima originalnih New Balance tenisica nalaze se perforacije, logotip, veličina i podaci o modelu.

  7. Michael Kors torbe

 • Ova marka koristi samo oznake u krem boji koje sadrže osnovne podatke o proizvodu, kao što su broj predmeta, boja, materijal, veličina torbe, cijena u dolarima i poseban crtični kod.

  Svi odjevni dodaci na originalnim torbama imaju graviranje s nazivom marke. Ova gravura primjenjuje se na magnetske kopče, prstenove za rukovanje, kopče i kuke.

  Originalne torbe izrađene su od gustog materijala koji se ne deformira.

  8. Ray-Ban sunčane naočale

 • Izvorne Ray-Ban sunčane naočale nemaju linije na okvirima i izrađene su od čvrste plastike. Crte na metalnom okviru trebaju izgledati uredno i biti gotovo nevidljive.

  Proizvođač obično izrađuje leće iz pravog stakla. Popis modela s plastičnim lećama objavljen je na službenim web stranicama firme.

  Također bi trebao biti logotip Ray-Ban u gornjem desnom uglu desne leće. Na površini leće mora biti ugravirano i ne može se izbrisati.

  Na vanjskom dijelu hramova trebalo bi biti napisano ime marke. Na lijevom hramu je obično serijski broj proizvoda, a na desnom je ugravirana zemlja porijekla. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje