Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kupila staru torbicu za manje od 1 eura pa saznala da vrijedi skoro 10.000

Preuzmite sliku

Poslušala je savjet ljudi koji se razumiju u starine pa je odnijela torbicu draguljaru koji je potvrdio da se na kopči nalazi 12 dijamanata. Preporučio joj je da se obrati nekoj aukcijskoj kući…

Chandler Lesesne West (29) iz SAD-a prije više od godinu dana kupila je na internetu vintage odjeću i modne dodatke u vrijednosti 75 dolara (oko 70 eura). Među tim stvarima se nalazila i mala krpena torbica, njoj je cijena bila 1 dolar (manje od 1 eura). Chandler ju je malo pogledala, spremila i zaboravila na nju.

Krajem prošle godine ponovno joj se našla u rukama pa je odlučila saznati nešto više o njoj. Googlala je, ali uzalud. Tad se obratila za pomoć članovima Facebook grupe posvećene identificiranju antikviteta i vintage odjeće. Među njima se našao neko ko ju je prepoznao i dao naslutiti da vrijedi malo bogatstvo, prenosi 24sata.hr.

@chlorisvintage My most 💰💰antique find to date. #antiques #1920sfashion #antiqueclothing #finejewelry ♬ original sound – Chandler 🌸

– Mislila sam da će vrijediti nešto više od dolara koliko sam je platila, ali ne toliko. Otkrila sam da je to rijedak vintage Cartier komad, francuska svilena art deco večernja torbica iz 1920-ih, te da bi dragulji na kopči mogli biti pravi dijamanti. Preporučili su mi da je odnesem u prodavnicu nakita da mi to provjere – prisjetila se je.

Kaže kako u torbici nije mogla pronaći nikakvu etiketu, no kasnije je saznala da Cartier oznaku stavlja na kopču.

Poslušala je savjet i odnijela torbicu draguljaru koji je potvrdio da se radi o 12 dijamanata te joj preporučio sljedeći korak: ‘Obratite se nekoj aukcijskoj kuću’. Odabrala je RAGO aukcije, a oni su procijenili vrijednost na do 4000 dolara.

Aukciju su počeli sa 2000 dolara, a ponude koje su pristizale, sve veće i veće, iznenadile su i njih same.

– Na kraju sam je prodala za 9.450 dolara (oko 9500 eura) – rekla je.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,