Zdrav doručak ključan je za dobar početak dana, a zobena kaša s karameliziranom jabukom donosi idealan spoj hranjivosti i slatkog okusa.

Zdrav i jednostavan doručak za savršen početak dana: Zobena kaša s karameliziranom jabukom
Foto: Freepik Premium | Zobena kaša

Ovaj jednostavan, ali nutritivno bogat obrok, ne samo da osigurava energiju za jutarnje obaveze, već pruža i pravi gastronomski užitak.

Za pripremu je potrebno svega desetak minuta. Zobene pahuljice kuhaju se u vodi, mlijeku ili biljnom napitku, uz dodatak malo meda ili javorovog sirupa za prirodnu slatkoću. Dok kaša postaje kremasta, na tavi se karamelizira narezana jabuka, uz dodatak maslaca, smeđeg šećera i cimeta, koji pojačava aromu i stvara toplu, jesensku notu jela.

Sastojci (za 1 porciju):

50 g zobenih pahuljica
200 ml mlijeka, vode ili biljnog napitka
1 kašičica meda ili javorovog sirupa
1 jabuka (narezana na tanke kriške ili kockice)
1 kašičica maslaca
1 kašika smeđeg šećera
½ kašičice cimeta
Prstohvat soli
Orašasti plodovi ili sjemenke za dekoraciju (bademi, orasi, chia sjemenke)

Priprema:

Skuhajte zobenu kašu – U manjoj posudi zagrijte mlijeko ili vodu, dodajte zobene pahuljice i prstohvat soli. Kuhajte na laganoj vatri 5-7 minuta uz miješanje dok ne postane kremasto. Dodajte med i promiješaj.

Karamelizirajte jabuke – U tavi rastopite maslac, dodajte narezane jabuke, smeđi šećer i cimet. Držite na srednje jakoj vatri 3-5 minuta dok jabuke ne omekšaju i dobiju zlatnu boju.

U zobenu kašu dodajte karamelizirane jabuke i orašaste plodove po želji, a za one koji vole intenzivniji doručak, dodajte i malo kikiriki putera.

Kombinacija mekanih, mirisnih jabuka i lagane zobene kaše idealna je za one koji traže ukusan, ali i zdrav obrok bogat vlaknima, vitaminima i sporootpuštajućim ugljikohidratima.