Ovaj tradicionalni recept donosi savršen spoj okusa i jednostavnosti.
Zimnica je pravi simbol domaće tradicije i topline, posebno u mjesecima kada priroda miruje, a police se pune staklenkama punim boja i mirisa ljeta.
Među najomiljenijim vrstama zimnice svakako su kiseli krastavci – u isto vrijeme su i hrskavi i osvježavajući.
Priprema kiselih krastavaca na tradicionalan način čuva duh toplog doma i podsjeća na zlatna pravila kulinarstva naših majki.
Sastojci:
3 kg sitnijih krastavaca
1,5 l vode
0,5 l sirćeta
2 kašike soli
3 kašike šećera
1 kesica konzervansa (npr. vinobran) – po želji
1 kašičica bibera u zrnu
Priprema:
Operite krastavce i potopite ih u hladnu vodu da odstoje dva sata kako bi bili čvršći.
Zatim, operite tegle i poklopce pa ih sterilizujte (u rerni 10 minuta na 100 °C ili prelijte kipućom vodom).
U šerpu sipajte vodu, sirće, so i šećer. Kad provri, dodajte konzervans i promiješajte da se sve rastvori. Pustite da se ohladi.
Na dno svake tegle stavite malo bibera, a zatim slažite krastavce uspravno i čvrsto.
Kad su tegle pune, prelijte mlakom tečnošću do vrha i odmah zatvorite poklopcem.
Tegle okrenite naopako na pet minuta, zatim ih vratite i ostavite da se potpuno ohlade.
Čuvajte ih na tamnom i hladnom mjestu. Nakon dvije do tri sedmice krastavci će biti spremni za jelo.