Još jedan u nizu ukusnih recepata s tikvicama, Tortilla de patatas.
Tortilla de patatas ili Spanish omlette naziv je za veliku, debelu palačinku od krompira koja dolazi iz Španije.
Jednostavna je za pripremu, neće vam oduzeti previše vremena i ono najvažnije, sama priprema je poprilično jeftina.
Sastojci:
250 g krompira
250 g tikvica
1luk
6 jaja
3 kašike maslinovog ulja
so, biber
Priprema:
Pripremite povrće
Krompir ogulite i narežite na ploške. Tikvice operite, ogulite i narežite na ploške. Stavite ih u zdjelu, posolite i ostavite da odstoje. Luk očistite i narežite.
Popržite krompir
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte narezani krompir. Pržite polupokriveno 30 minuta uz povremeno miješanje.
Kad je krompir omekšao, dodajte ocijeđene tikvice i luk narezan na trakice, dinstajte ga da se zastakli.
Umutite jaja
U većoj zdjeli umutite jaja, posolite i pobiberite.
Ispecite tortilju
U tavu izlijte pripremljena jaja. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta, povremeno poravnavajući smjesu špatulom.
Prebacite zatim tortilju na tanjir, okrenite ga ponovno na tavu i pecite još 10 minuta s druge strane. Poslužite toplo. (Index)