U eri brzih obroka i industrijske hrane, povratak osnovama sve je popularniji, a postoji li veći klasik od domaće tjestenine?

Zaboravite na kupovnu: Evo kako napraviti domaću pastu od samo tri sastojka
Foto: Ilustracija | Kreativan proces

Iako se na prvi pogled može činiti komplikovano, priprema domaće paste zapravo je jednostavan, kreativan i nagrađujući kulinarski proces. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka i malo strpljenja, možete napraviti tjesteninu koja nadmašuje sve iz trgovine.

Za osnovnu pastu od jaja trebat će vam:

300 g glatkog brašna
3 jaja
Prstohvat soli
Po želji: malo maslinovog ulja

Ova količina dovoljna je za obrok za 2 do 3 osobe. Ako pripremate obrok za više ljudi, jednostavno povećajte količine, poštujući omjer: jedno jaje na svakih 100 grama brašna.

Priprema:

Na radnu površinu sipajte brašno i napravite udubljenje u sredini. U njega razbijte jaja, dodajte malo soli i po želji nekoliko kapi maslinovog ulja. Viljuškom lagano razbijajte jaja, postepeno uvlačeći brašno s rubova dok se smjesa ne sjedini.
Mijesite, mijesite, mijesite

Kada se sastojci povežu, krenite mijesiti tijesto rukama. Trebat će vam oko 10 minuta da dobijete glatku, elastičnu masu. Ako je tijesto presuho, dodajte par kapi vode. Ako je premekano, dodajte još malo brašna.

Oblikujte tijesto u kuglu, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite da odmori najmanje 30 minuta. Ovaj korak je ključan jer se tijesto tada opušta i lakše razvlači.

Tijesto razvucite oklagijom ili pomoću mašine za pastu, do željene debljine. Zatim ga izrežite na oblik koji želite.

Svježu pastu kuhajte u kipućoj slanoj vodi svega 2–4 minute, ovisno o debljini. Kada ispliva na površinu i omekša, spremna je za serviranje.

U tijesto možete dodati i razne dodatke: špinat za zelenu boju, cveklu za roze nijansu. Također, ne zaboravite da domaća pasta najbolje ide uz domaće umake – od klasične bolonjeze do jednostavne kombinacije maslaca i žalfije.