Danas je 17. dan Ramazana, a mi vam donosimo savršenu ideju za večerašnji iftar.

Za večerašnji iftar pripremite musaku, jednostavno jelo koje će obogatiti vašu trpezu
Foto: Freepik Premium | Za iftarsku sofru

Ako tražite ukusno i zasitno jelo za vaš iftar, musaka je savršen izbor. Ovo složeno jelo, koje se sastoji od sočnih slojeva pečenih patlidžana, kvalitetnog mesa i bogatog bešamel umaka, nudi savršen balans okusa i tekstura.

Musaka je idealna za porodičnu večeru, jer je hranjiva, a istovremeno lagana za probavu nakon cjelodnevnog posta.

Donosimo vam recept za ovo ukusno jelo:

Za musaku:

- 3-4 srednja patlidžana;
- 500 g mljevenog mesa;
- 1 velika glavica crnog luka;
- 2-3 čena bijelog luka;
- 2 paradajza (ili 200 g pelata iz konzerve);
- 1 kašičica sušenog origana;
- 1 kašičica mljevenog crnog bibera;
- 1 kašičica soli (po ukusu);
- 1/2 kašičice crvene paprike (po želji);
- Maslinovo ulje ili ulje za prženje.

Za bešamel umak:

- 500 ml mlijeka;
- 50 g maslaca;
- 50 g brašna;
- 1/2 kašičice soli;
- Prstohvat muškatnog oraščića (po želji).

Priprema:

Za pripremu musake, prvo operite patlidžane i narežite ih na kolutove debljine oko 1 cm. Posolite ih i ostavite da ispuste višak tečnosti i gorčinu, zatim ih obrišite papirnim ubrusom. U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i pržite patlidžane s obje strane dok ne postanu zlatno smeđi, ili ih ispecite u pećnici na 180°C oko 15-20 minuta za manje masnu verziju. Zatim, za mesni fil, propržite sitno sjeckani crni i bijeli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti, dodajte mljeveno meso i pržite ga dok ne postane smeđe i razbijeno.

Sastavite nasjeckane paradajze, začine (oregano, crnu papriku, sol) i pustite da se kuha još 10-ak minuta dok se umak ne zgusne. Za bešamel umak, otopite maslac na srednje jakoj vatri, dodajte brašno i miješajte dok ne postane svijetlo zlatno, a zatim postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući da spriječite grudvice. Kuhajte još nekoliko minuta dok se umak ne zgusne, a na kraju dodajte so i muškatni oraščić.

Za slaganje musake, u vatrostalnu posudu stavite sloj prženih patlidžana, zatim mesni fil, pa ponovo patlidžane i tako redom dok ne potrošite sve sastojke, a na vrh prelijte bešamel umak. Pecite musaku u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta dok ne postane zlatno smeđa. Nakon što se malo ohladi, izrežite je i poslužite uz laganu salatu i svjež hljeb za savršen iftar.

Ova musaka je idealna za iftar jer je hranjiva, a ujedno je i savršeno izbalansirana kako bi vas osvježila i dala energiju nakon posta.