Iako mnogi smatraju da su to isti proizvodi, zapravo postoje značajne razlike.

Voćni namazi: Da li znate koja je razlika između pekmeza, marmelade i džema?
Foto: Pixabay | Domaći proizvodi

Neki ga nazivaju pekmez, drugi marmelada, a treći džem, postoji li razlika među njima?

Iako mnogi smatraju da su to isti proizvodi, zapravo postoje značajne razlike. Pekmez i marmelada nastaju preradom voća, ali se razlikuju u gustini, količini voća i šećera, kao i u načinu pripreme.

Pekmez je gusta smjesa voća u koju se može dodati šećer, ali taj udio ne smije prelaziti 20%. U nekim slučajevima, šećer se čak i ne dodaje. Pekmez se kuha do potpune gustoće i može sadržavati komadiće voća. Za njegovu pripremu ne koristi se pektin niti limunska kiselina. Najpoznatiji je pekmez od šljiva.

Marmelada se također dobija kuhanjem voća, ali se kuha dok ne postane dovoljno gusta za mazanje, recimo, na hljeb ili palačinke. Marmelada ne smije imati komadiće voća, zbog čega se često dodaje želatin. Iako mnogi misle da se marmelada pravi samo od agruma, to nije tačno.

Jedna od najpoznatijih marmelada je ona od kajsije, koja se koristi za pripremu Sacher torte, ali postoje i marmelade od višanja, jagoda i drugih voćki. Marmelada se može pripremiti od raznih vrsta voća, a moguće je i kombinovati više vrsta.

Džem, s druge strane, priprema se od jedne vrste voća, koje se kuha u cijelim plodovima. U džemu su komadići voća dopušteni i često su i nedovoljno skuhani. U džem se može dodati malo ili nikako šećera jer je slatkoća uglavnom prirodna iz voća.