Kod dijabetesa ključna je ravnoteža između unosa hranljivih materija, količine ugljenih hidrata, i vremena kada se hrana konzumira.

Uloga ishrane u kontroli dijabetesa: Donosimo vas nekoliko zdravih recepata
Foto: Pixabay | Pravilna ishrana

Dijabetes zahtijeva veliku pažnju i disciplinu jer upravljanje ovom bolešću ima ključan utjecaj na kvalitet života i smanjenje rizika od komplikacija. Pored pravilne fizičke aktivnosti, koja pomaže u regulaciji šećera u krvi, ishrana je u velikoj mjeri temelj kontrole dijabetesa.

Ishrana kod dijabetesa zahtijeva planiranje i redovno praćenje. Ključna je ravnoteža između unosa hranljivih materija, količine ugljenih hidrata, i vremena kada se hrana konzumira.

Donosimo vam nekoliko recepata za jela koja su zdrava za dijabetičare:

Heljdine palačinke

Sastojci:

- 50 g heljdinog brašna
- 50 g zobenog brašna
- 1 jaje
- 150 ml mlijeka
- 100 ml vode
- 1 čajna kašičica cimeta
- 1/2 kašike lanenih sjemenki
- malo soli
- 100 g svježeg sira
- 100 g šumskog voća

Priprema:

Pomiješajte heljdino i zobeno brašno te im dodajte svježe mljevene lanene sjemenke, jaje, mlijeko, vodu i malo soli. Ispecite palačinke na malo ulja. U posudici pomiješajte šumsko voće i svježi sir te tom smjesom premažite palačinke.

Salata od ječma i crvenog graha

Sastojci:

- 100 g ječma
- 200 g crvenog graha
- 200 g cherry paradajza
- 50 g zelene paprike
- 50 g polutvrdog sira, može gauda
- 3 kašike cijeđenog limunovog soka
- 2 kašike maslinovog ulja
- so, biber, po želji

Priprema:

Ječam skuhajte prema uputama na pakovanju, pa procijedite i isperite vodom te pustite da se malo ohladi. Skuhajte i grah. Pomiješajte sve sastojke i nježno promiješajte, tako da se zrna graha ne razbiju.

Ječam i grah su izvrstan izvor vlakana, a vlakna, osim što pomažu probavi, zadržavaju duže vremena osjećaj sitosti.

Ražnjići s govedinom i povrćem

Sastojci:

- 300 g goveđeg mesa, narezanog na kockice
- 1 tikvica
- 2 paprike
- 10-ak cherry paradajza
- 10-ak srednje velikih šampinjona

Priprema:

Na štapiće za ražnjiće nabodite naizmjenično sve sastojke pa ražnjiće pecite sa svih strana po 1-2 minute na roštilju ili grill tavi. Po želji stavite malo maslinovog ulja, kad su ražnjići gotovi. Povrće koje stavljate, birajte prema vlastitoj želji.