Ako tražite savršen recept za brzu, a istovremeno zdravu i ukusnu užinu, pita sa špinatom i feta sirom je idealan izbor.

Ovaj jednostavan recept spaja bogatstvo okusa sa hranjivim sastojcima, čineći je savršenim jelom za svaki obrok.
Bilo da je poslužite za doručak, užinu ili večeru, pita će oduševiti sve ljubitelje slanih jela.
Sastojci:
- 500 g kvasnog lisnatog tijesta (ili običnog lisnatog tijesta)
- 400 g svježeg špinata
- 200 g feta sira
- 1 crni luk
- 2 jaja
- 100 ml pavlake za kuhanje
- 2 kašičice maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
- Prstohvat muškatnog oraščića (po želji)
- Sezam ili lan za posipanje (opcionalno)
Priprema:
Priprema špinata:
Špinat operite i dobro ocijedite. U velikoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte sitno sjeckani crni luk i pržite ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte špinat i kuhajte ga dok ne uvene i sav višak tečnosti ispari. Posolite, pobiberite i po želji dodajte prstohvat muškatnog oraščića za dodatnu aromu.
Priprema nadjeva:
U velikoj posudi pomiješajte feta sir, jaja i pavlaku za kuhanje. Dodajte pripremljeni špinat sa lukom i sve dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
Sastavljanje pite:
Na pobrašnjenoj površini razvucite kvasno lisnato tijesto na veličinu pleha u kojem ćete peći. Na dno pleha stavite prvi sloj tijesta, a zatim izlijevate pripremljeni nadjev od špinata i feta sira. Poklopite drugim slojem tijesta i pažljivo pritisnite rubove da se dobro zalijepe. Na vrhu pite napravite nekoliko proreza da izlazi para dok se peče.
Ako želite, pospite susamom ili lanom za ljepši izgled i dodatni okus.
Pečenje:
Pitu pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, ili dok kora ne postane zlatno-smeđa i hrskava.
Posluživanje:
Ova pita je savršena i topla i hladna. Možete je poslužiti uz jogurt, salatu ili uživati kao samostalan obrok.