Ćufte u crvenom sosu savršen su izbor za iftar, jer kombinuju sočnost mesa i bogatstvo ukusa, a pripremaju se brzo i jednostavno.

Ćufte su jelo koje se priprema širom sveta, sa različitim varijacijama u zavisnosti od regionalnih specijaliteta. Najčešće se prave od mljevenog mesa junetine, a zatim se prže ili kuhaju u bogatom sosu.
Često se poslužuju u crvenom sosu koji se pravi od paradajza, začina i aromatičnih biljaka. Ovaj recept će vas naučiti kako da pripremite sočne i aromatične ćufte u crvenom sosu, koje ćeobogatiti vašu iftarsku sofru.
Sastojci za ćufte:
- 500 g mljevenog mesa;
- 1 manji crni luk, sitno isjeckan;
- 1 jaje
- 2 kašikice prezle;
- 1 kašikica crnog bibera;
- 1 kašikica mljevenog kvasca;
- So po ukusu;
- 1 čen bijelog luka, sitno isjeckan;
- Malo peršuna (po želji);
- 2-3 kašikice maslinovog ulja (ili ulja po izboru).
Sastojci za crveni sos:
- 1 konzerva sjeckanog paradajza;
- 1 crni luk, isjeckan;
- 1 čen bijelog luka, sitno isjeckan,
- 1 kašikica sušenog origana;
- 1 kašikica crnog bibera;
- 1-2 kašikice maslinovog ulja;
- So po ukusu;
- Malo svježeg peršuna za dekoraciju.
Priprema ćufti:
U velikoj činiji pomiješajte mljeveno meso sa sitno isjeckanim crnim i bijelim lukom, jajetom, prezlom, biberom, kvascem, solju i peršunom. Sve dobro sjedinite rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.
Uz pomoć ruku, formirajte male kuglice (oko veličine oraha), pazeći da budu ujednačene.
U velikoj tavi zagrijte malo ulja i pržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju, zlatno-smeđu boju. Nemojte ih potpuno kuhati, samo ih pržite dok ne postanu čvrste spolja.
Priprema crvenog sosa:
U istoj tavi, u kojoj ste pržili ćufte, dodajte još malo ulja i propržite sitno isjeckani crni i bijeli luk. Pržite dok luk ne postane staklast. Dodajte paradajz (ako koristite konzervu, samo ga prelijte u tavu), origano i so. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok se sos ne zgusne.
Kada sos postane gust, vratite pržene ćufte u tavu sa sosom. Pokrijte tavu i kuhajte još 10 minuta, povremeno okrenuvši ćufte, kako bi se sve sjednilo i ćufte upile ukus sosa.
Kada su ćufte gotove i savršeno omekšale, izvadite ih iz sosa i poslužite. Prelijte ih sa malo sosa i ukrasite svježim peršunom.
Ćufte u crvenom sosu možete poslužiti sa različitim prilozima. Pire krompir, riža ili svježe pečeni hljeb savršen su izbor uz ovo jelo, dok je svježavajuća salata odlična za balansiranje bogatog ukusa.