Uz iftar uvijek volimo nešto toplo, zasitno i ukusno, a domaći döner je savršen spoj sočnog mesa, svježeg povrća i kremastog umaka koji će oduševiti cijelu porodicu

Turski specijalitet na iftarskoj sofri: Pripremite savršen domaći döner i oduševite ukućane
Foto: Freepik Premium | Ideja za iftar

Iftar je posebna prilika kada se okupljamo s porodicom i prijateljima kako bismo zajedno uživali u ukusnoj hrani.

Ako želite obrok koji će biti ukusan, zasitan i drugačiji od uobičajenog, domaći döner je pravi izbor.

Ova popularna turska delicija može se pripremiti i kod kuće uz nekoliko osnovnih sastojaka i malo truda. Sočno meso, hrskavo povrće i kremasti umak učinit će iftarsku sofru bogatijom.

Sastojci:

Za meso:

- 500 g piletine ili junetine (najbolje file);
-3 kašike jogurta;
- 2 kašike maslinovog ulja;
- 1 kašika sirćeta ili limunovog soka;
- 1 kašikica crvene paprike;
- 1 kašikica soli;
- 1/2 kašikica bibera;
- 1/2 kašikica mljevenog kumina;
- 1/2 kašikica bijelog luka u prahu;
- 1/2 kašikica origana.

Za umak:

- 3 kašike jogurta;
- 1 kašika majoneze;
- 1 čen bijelog luka (sitno nariban);
- So i biber po ukusu;
- Sok od pola limuna.

Ostalo:

- Tortilje ili domaći somuni;
- Svježe povrće (zelena salata, paradajz, krastavac, luk);
- Pomfrit ili pečeni krompir (po želji).

Priprema:

Mariniranje mesa – Pomiješajte sve sastojke za marinadu, dodajte meso isječeno na tanke trakice i ostavite da odstoji najmanje sat vremena (što duže, to bolje).
Pečenje mesa – Ispržite marinirano meso na zagrijanoj tavi dok ne dobije zlatnosmeđu boju. Ako imate rernu s ražnjem, možete ga peći i na taj način za autentičniji okus.
Priprema umaka – Pomiješajte sve sastojke za umak i ostavite u frižideru da se prožmu okusi.
Finalna priprema – Na zagrijanu tortilju ili somun stavite meso, dodajte povrće i prelijte umakom. Možete dodati i pomfrit za bogatiji obrok.

Ova jednostavna, ali nevjerovatno ukusna kombinacija donijet će vam osjećaj zadovoljstva i sitosti.

Uživajte u ukusnom iftaru s porodicom i prijateljima, dijeleći radost i toplinu zajedničkog obroka.